Παρέμβαση τώρα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Ποιος λογικός άνθρωπος θα διαφωνήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ, ο οποίος απαίτησε την άμεση δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υποψήφιων Προέδρων της Δημοκρατίας; Χαίρομαι ειλικρινά για την απόφαση των Κυπρίων κομμουνιστών να τεθούν μπροστάρηδες στον αγώνα για την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων των υποψηφίων και των συγγενών τους. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον κάθε ψηφοφόρο πριν προσέλθει ενώπιον της κάλπης.
Φυσικά, η δημοσιοποίηση του «Πόθεν Εσχες» των προεδρικών υποψηφίων πρέπει να επεκταθεί σε όλο τον πολιτικό κόσμο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολιτευτή, καθώς παρατηρείται και στην Κύπρο το ελληνικό «φαινόμενο»: οι πολιτικοί να εισέρχονται φτωχοί στην πολιτική και να εξέρχονται πλούσιοι, κάτι που δεν δικαιολογείται από τον μισθό του βουλευτή ή του υπουργού.
Η δήλωση του κ. Λουκαΐδη προεκλήθη από την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του προέδρου του ΔΗΣΥ, το οποίο έκανε αναφορά σε διακίνηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω παράκτιας εταιρείας. Οι πάντες εξέφρασαν έκπληξη για την ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του εκλογικού επιτελείου του κ. Αναστασιάδη, απλούστατα διότι δεν γνώριζαν το παρασκήνιο. Το τελευταίο διάστημα ξένοι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον έγιναν αποδέκτες φακέλων με έγγραφα που αφορούν οικονομικές δραστηριότητες υποψηφίων για την Προεδρία. Μερικοί εκ των συναδέλφων ξεκίνησαν να ερευνούν τις υποθέσεις και εξ όσων πληροφορήθηκα, οι ερευνητές στρέφουν την προσοχή τους και στις δραστηριότητες του γραφείου του κ. Αναστασιάδη και ειδικά στους εκ Ρωσίας πελάτες του. Τολμώ να υποθέσω ότι η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, ήταν μία προσπάθεια να «σβήσει» η φωτιά εν τη γενέσει της, αν και θα έλεγα πως σε μένα τουλάχιστον, αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον.
Βέβαια, μου έκανε εντύπωση ότι το θέμα δεν έλαβε την ανάλογη δημοσιότητα στην Κύπρο, και μάλιστα με εξέπληξε ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισαν συνάδελφοι που τιμώ και εκτιμώ. Το χαρακτήρισαν άνευ σημασίας. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με την υπόθεση της Λαϊκής, και όταν ασχολήθηκαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αίφνης ο κ. Βγενόπουλος έγινε… πρωτοσέλιδο! Το ίδιο υποθέτω θα συμβεί και τώρα, εάν προχωρήσει η έρευνα των ξένων δημοσιογράφων.
Το γραφείο του κ. Αναστασιάδη έδωσε μία εξήγηση για τη διακίνηση των 50 εκατ., αλλά κατά τη γνώμη μου όχι πειστική. Είναι πολλά τα χρήματα και οι εταιρείες, και θα συμφωνήσω με τον κ. Λεμή, που υπογράφει την ανακοίνωση, ο οποίος εισηγείται να ασχοληθούν με αυτήν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις, οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. Ένα ερώτημα που έχω, είναι ποιο ήταν το κέρδος του γραφείου -και κάθε δικηγόρου σε ανάλογες περιπτώσεις- και εάν πληρώθηκε ο φόρος στο κράτος. Επίσης, ποιας εταιρείας πωλήθηκαν οι μετοχές και σε ποιο χρηματιστήριο; Διότι είναι και εκείνη η περίεργη υπόθεση, που μας αναγκάζει να είμαστε επιφυλακτικοί, όταν ο κ. Αναστασιάδης αγόραζε μετοχές ως «Νίκος Χρυσάνθου», κάτι που απαγορεύεται.
Χαίρομαι που οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ φωνάζουν μαζί μας «όλα στο φως». Ας ξεκινήσουν πρώτοι αυτοί με τους βουλευτές τους, τους υπουργούς τους και τις εταιρείες του κόμματος, για να δώσουν και το καλό παράδειγμα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Είναι προκλητική η στάση του διευθυντή του ΤΕΠ, Γιώργου Πούφου, για το θέμα των 13 βουλευτών, οι οποίοι για χρόνια δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις. Αρνείται να δώσει τα ονόματα των πολιτικών που έκλεβαν το κράτος. Ο γενικός εισαγγελέας δεν τον κάλεσε καν να τον ρωτήσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ασχοληθεί με αυτές τις σοβαρότερες υποθέσεις, προσπαθεί να πολώσει το κλίμα, για να συσπειρώσει τους ακελικούς, με καβγάδες -όπως αυτός με τον Αρχιεπίσκοπο- που προκαλούν θυμηδία στον λαό, ο οποίος αντιλαμβάνεται πως ο κ. Χριστόφιας είναι σε δύσκολη θέση. Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις δεν κάνουν λάθος…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Καταπληκτικό… Η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κράτους από την Τρόικα περιλαμβάνει και τις περίφημες κατοικίες του Τροόδους. Εγώ προτείνω να προσφέρουμε ενέχυρο και μερικούς εκ των…«ενοικιαστών»!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 3 Μαΐου 2009, καταγράφονται τα εξής ενδιαφέροντα: «Ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με το υπέρ της λύσης ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική (momentum) ώστε να επιτευχθεί το «ναι» σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα». Η σκέψη για συμμαχία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με στόχο την επαναφορά του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν προκαλεί ανατριχίλα. Το 2004 είχαμε τουλάχιστον την επιλογή του δημοψηφίσματος. Τώρα, αν κερδίσουν, θα σύρουν τους Κύπριους πολίτες όπως τα αρνιά στη σφαγή…
[email protected]  – Twitter: @mignatiou

See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-m-ignatiou/105/128597/paremvasi-tora#sthash.lc9EKS5r.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: