Ουσιαστικός έλεγχος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μετά τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, και ο Γιώργος Λιλλήκας προχώρησε στη δημοσιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων και των δανειακών του υποχρεώσεων, και μάλιστα προτίμησε έναν έξυπνο, θα έλεγα τρόπο. Χρησιμοποίησε το γραφείο εγκεκριμένων λογιστών G. Josephakis Audit Ltd, το οποίο βεβαίωσε ότι δίνεται «η αληθινή εικόνα των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων» του ανεξάρτητου προεδρικού υποψηφίου και της συζύγου του.
Τόσο ο κ. Μαλάς, όσο και ο κ. Λιλλήκας, καλώς έπραξαν, διότι με τον τρόπο αυτό απαντούν στα αιτήματα των πολιτών για διαφάνεια. Είναι αδιανόητο, όπως τόνισα επανειλημμένα, να ψηφίζουν οι πολίτες τους ταγούς του τόπου, χωρίς να γνωρίζουν την οικονομική τους κατάσταση. Δυστυχώς (για τους πολιτικούς), έχει υποψιάσει πολλούς στην Κύπρο η υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος –όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς- είχε βάλει στο κόλπο τη σύζυγό του, τη θυγατέρα του, τον εξάδελφό του και μερικούς πιστούς κομματικούς του φίλους.
Με βάση αυτό το δεδομένο, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να ζητούμε επέκταση του «Πόθεν Έσχες» και στους στενούς συγγενείς των πολιτικών, ειδικά των προεδρικών υποψηφίων (συζύγους, παιδιά και αδέλφια). Το γνωρίζω ότι «ζητώ πολλά», αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Βάζει σε σκέψεις τους νοικοκυραίους η υπόθεση των 50 εκατ. δολαρίων, που «πέρασαν» μέσα από το δικηγορικό γραφείο ενός εκ των υποψηφίων για την Προεδρία. Όπως διαβάζω σε κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «οι δύο από τις τρεις εταιρείες που εμπλέκονται (στην υπόθεση) ήταν του γραφείου σου». Από την άλλη, υποψιάζει διπλά η ημερομηνία αποστολής του εμβάσματος και θα σταματήσω, προς το παρόν εδώ, αναμένοντας τυχόν νέες διευκρινίσεις από τον κ. Λεμή, τον κ. Φιλίππου και την κ. Αναστασιάδη, που αναφέρονται ως πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας.
Τέτοιες υποθέσεις, που έχουν αναλάβει πολλά δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, είναι πολύ ευαίσθητες και ειδικά οι δημοσιογράφοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Άλλο η κριτική και άλλο η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Αυτό που πρέπει να απαιτούμε και να επιμένουμε, είναι η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Και κακώς μέχρι τώρα παραχωρήθηκε το «ελεύθερον» στους πολιτικούς για να μην είναι υπόλογοι στον λαό για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Λιλλήκας καλεί τους ανθυποψηφίους του να υιοθετήσουν την πρότασή του «για ουσιαστικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών προσώπων και των κρατικών αξιωματούχων, ώστε να υπάρχει πλήρης διερεύνηση για το αν υπήρξε αθέμιτος πλουτισμός από κρατικούς ή πολιτειακούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας τους ή των καθηκόντων τους». Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσουν αμέσως οι κ. Μαλάς και Αναστασιάδης. Η διαφωνία σε θέματα διαφάνειας πρέπει να οδηγεί σε «πολιτική αυτοκτονία»…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Η μεγάλη ηττημένη από την ανάκληση του πρέσβη Παύλου Αναστασιάδη, είναι η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Μαρκουλλή. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Χριστόφια, να εκδιώξει τον Κύπριο πρέσβη από την Ουάσινγκτον. Η κ. Μαρκουλλή δεν το έπραξε πιστεύοντας στις δυνατότητες του πρέσβη, τον οποίο γνωρίζει από τη θητεία της στο διπλωματικό σώμα. Από τη στιγμή που η ίδια δεν συμφωνούσε με τον Πρόεδρο, και αυτός επέβαλε την απόφασή του, θα έπρεπε να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενη, διότι το τέλος της υπόθεσης αποτελεί ηχηρότατο χαστούκι από τον προϊστάμενό της… Όσον αφορά τον κ. Χριστόφια, έδειξε «μικροψυχία», διότι κύριε Πρόεδρε δεν ανακαλείτε έναν πρέσβη 50 ημέρες από την αποχώρησή σας από το Προεδρικό Μέγαρο, εκτός εάν έχει κλέψει. Και αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση του κ. Αναστασιάδη…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Θα επανέλθω στην προκλητική στάση του διευθυντή του ΤΕΠ, Γιώργου Πούφου, ο οποίος ΚΑΛΥΨΕ με μη παραδεκτό τρόπο υπόθεση φοροδιαφυγής 13 βουλευτών οι οποίοι δεν κατέθεταν φορολογικές δηλώσεις για πολλά χρόνια. Ενα δημοσίευμα ανάγκασε τους βουλευτές να τρέξουν να διευθετήσουν το θέμα, και ο κ. Πούφος αντί να τους επιβάλει και βαριά πρόστιμα, έκλεισε το θέμα άρον-άρον. Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία και καραμπινάτο σκάνδαλο. Ο κ. Πούφος είναι υποχρεωμένος και από τους σχετικούς νόμους και από τον όρκο που έδωσε προς την Πολιτεία, να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν γνωρίζω τι θα πράξει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος στις εκλογές και ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει. Αλλά πριν αποφασίσει, πρέπει να διαβάσει την παράγραφο οκτώ (8) του τηλεγραφήματος που έστειλε από τη Λευκωσία ο Αμερικανός πρέσβης στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2007. Δεν θα πληροφορηθεί μόνο τις απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τον πατέρα του, τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλά και το κατηγορώ εναντίον του και εναντίον του κ. Λιλλήκα, για τους οποίους αναφέρει ότι έπρεπε να οδηγηθούν στη… φυλακή! Εάν δεν απατώμαι ο κ. Λιλλήκας του υπέβαλε αγωγή και ο κ. Αναστασιάδης απολογήθηκε… Εάν δεν έχει το έγγραφο ο κ. Παπαδόπουλος, μπορώ να του το στείλω…
[email protected]  – Twitter: @mignatiou

 

See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-m-ignatiou/105/129348/ousiastikos-elenchos#sthash.CcFjYJKj.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: