Οι ΗΠΑ επιτηρούν στενά την κυπριακή κρίση




Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα αναφέρθηκε σε περίεργες και παράξενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η αναφορά είναι για το ρεπορτάζ ενός κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού και για πληροφορίες που μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κάνουν συμφωνία με την Κύπρο για να ανατρέψουν πιθανή συμφωνία της Ρωσίας με την Κύπρο. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, τόνισαν αμερικανικές πηγές και πρόσθεσαν ότι “δεν έγινε καμία συζήτηση με τους Αμερικανούς για οικονομική βοήθεια, ούτε η Λευκωσία ζήτησε οικονομική βοήθεια”.

Η κεπρόσωπος είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη σημασία να επιστρέψουν (τα μέρη) στην προώθηση μιας διευθέτησης στο νησί, ώστε να επιστρέψουν στις συνομιλίες για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση, η κ. Νούλαντ είπε πως ο κ. Κέρυ «ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ την επιτηρούν στενά», την παρακολουθούν από κοντά..

Συζήτησαν επίσης για τη δίκη μέλους της Χεζμπολάχ, ο οποίος τελικά κρίθηκε ένοχος από κυπριακό δικαστήριο και χθες εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρμτμεντ.

Ρωτήσαμε την κ. Νούλαντ για το ενεργειακό παιγνίδι που παίζεται στην Μεσόγειο, όπου πολλές χώρες έχουν συμφέροντα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ως αρχή «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, υποστηρίζουμε την κυπριακής ηγεσίας διαπραγματευτική διαδικασία, υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η κ. Νούλαντ είπε εκ νέου ότι οι ΗΠΑ «πιστεύουν πως τα αποθέματα  αερίου της νήσου κι όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: