Κύπρος: Η οικονομία είναι υπόθεση όλων…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οτι τα πράγματα είναι ζόρικα και η κατάσταση άκρως επικίνδυνη για την κυπριακή οικονομία, είναι γνωστό ακόμη και στα νήπια. Και ο τελευταίος πολίτης στο νησί γνωρίζει ότι οι τραπεζίτες, υπό την κάλυψη των πολιτικών, τους οποίους εξυπηρετούσαν ποικιλοτρόπως, οδήγησαν την Κύπρο στο τελευταίο σκαλί πριν τη χρεωκοπία. Το σχέδιο εκτελέστηκε με τέτοιο τρόπο, που να υπάρχει αλληλοκάλυψη. Οι τραπεζίτες δεν θα κάρφωναν ποτέ τα κόμματα και τους πολιτικούς που ευεργετήθηκαν με διαγραφή δανείων, και οι πολιτικοί δεν θα οδηγούσαν κανένα στη φυλακή. Αυτή ήταν η «συμφωνία κυρίων», και δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν.

Λογάριαζαν, βεβαίως, χωρίς το ξενοδόχο, που στην περίπτωση της Κύπρου και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, είναι οι δανειστές. Οσο και να τους αντιπαθώ, διότι με τα προγράμματά τους έφεραν δυστυχία, άλλο τόσο χαίρομαι όταν πληροφορούμαι πως ο ένας μετά τον άλλο οι Ελληνες μεγαλόσχημοι, παίρνουν δρόμο για τον Κορυδαλλό. Η φυλακή τους αξίζει και να μην ξαναδούν πιά το φως της ημέρας.

Η σωτηρία της οικονομίας δεν είναι υπόθεση μόνο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και όπως τόνισα και την περασμένη Κυριακή, πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Δεν φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, διότι δεν είχε κυβερνητική θέση και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε πολλές φορές να ληφθούν μέτρα. Δεν εισακούστηκε. Βεβαίως, και ο κ. Αναστασιάδης, και οι υπόλοιποι πολιτικοί, «τα είχαν κάνει πλακάκια» με τους τραπεζίτες, ενώ συμμετείχαν και στο πάρτι των διορισμών. Πιστεύω ότι δεν έχει μεταγίνει σε άλλη χώρα. Χιλιάδες διορισμοί στο δημόσιο, στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις τράπεζες, σε ένα όργιο πελατειακής σχέσης των τραπεζιτών και των πολιτικών με τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα αποκούμπι για τα παιδιά τους.

Η οικονομία, λοιπόν, είναι υπόθεση όλων, διότι οι πάντες θα επηρεαστούν από τα σκληρά μέτρα και τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι καλοδεχούμενη η προσπάθεια της κυβέρνησης, να αποτρέψει την κατεδάφιση του εισοδήματος των Ελληνοκυπρίων.Ακουσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβεβαιώνει την Πέμπτη το λαό, από το δελτίο του Mega, ότι δεν θα πειραχθούν μισθοί και συντάξεις και θυμήθηκα τους Ελληνες αξιωματούχους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα και μετά την εξαθλίωση που προκάλεσαν τα μέτρα, δίνουν κάθε φορά τις ίδιες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Δεν συνέβη πουθενά, και δεν θα συμβεί ούτε στην Κύπρο. Οπου και αν πήγε το ΔΝΤ, όπου και αν ανέλαβε η Τρόϊκα, οι μισθοί και οι συντάξεις για πολλούς ανθρώπους σχεδόν εξαφανίστηκαν. Ας ελπίσουμε ότι η Κύπρος θα είναι το «διαφορετικό» και το Πρόγραμμα της θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες χώρες, που αγωνίζονται να αποφύγουν τη χρεωκοπία.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσφέρει ελπίδες, αφού γνωρίζει με ακρίβεια την κατάσταση, και να μην δίνει υποσχέσεις, που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να απολογείται όταν τα πράγματα δεν θα έρθουν …δεξιά. Το Μνημόνιο θα πολλαπλασιάσει την ανεργία και θα φέρει φτώχεια. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να δεσμευθεί ότι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία της οικονομίας θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Αλλωστε, εάν η Κύπρος παραδοθεί στους δανειστές, π σημερινός Πρόεδρος δεν θα έχει δικαίωμα να σώσει κανένα εξ αυτών που πόνεσαν το λαό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ελληνοαμερικανός, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταλάβει και ομογενειακό «προεδρικό θώκο», βρέθηκε στη Λευκωσία για να εξασφαλίσει το 1,250 εκατ., που δίνει κάθε χρόνο η Κυπριακή Δημοκρατία σε οίκο της Ουάσιγκτον, για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους. Είναι απαράδεκτος και ελέγχεται διότι έχει προσωπικό συμφέρον. Επίσης, ξεπέρασε κάθε όριο κάκιστης συμπεριφοράς, διότι μίλησε με άσχημα λόγια για ανθρώπους που έβαζαν το χέρι βαθιά στη τσέπη ενισχύοντας προεδρικούς υποψηφίους, για να κάνει ο ίδιος το «κομμάτι» του…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σκέφθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης να μειώσει –και σε μερικές περιπτώσεις να καταργήσει- τα κονδύλια που ξοδεύει η Κυπριακή Δημοκρατία για να προωθεί το Κυπριακό στο εξωτερικό. Δεν τον αδικώ. Απλά να προσέξει να μην καούν και τα ξερά και τα χλωρά… Με την ευκαιρία, αφού αναζητεί τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, γιατί δεν αναβάλλει για ένα χρόνο όλες τις μετακινήσεις διπλωματών; Δεν θα ξοδεύει το υπουργείο για κάθε διπλωμάτη 15 χιλιάδες για την οικοσκευή και τα αεροπορικά εισιτήρια του ίδιου και της οικογένειάς του; Σίγουρα, ίσως και περισσότερα. Με την αναβολή των μεταθέσεων ο κύριος υπουργός θα διασώσει μερικά εκατομμύρια…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σαν να μην έφτασε τηλεγράφημα του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή είναι η ιδέα μου… Την τελευταία φορά που ρώτησα μου απάντησαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά φόρτος εργασίας. Πάντως, με ή χωρίς τηλεγράφημα, η ουσία είναι ότι μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, άνοιξαν σαμπάνιες στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ: http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-arthra-apo-f

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: