Κέρι με Αναστασιάδη, Λιού με Σόϊμπλε




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού τηλεφώνησε σε Ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσά τους και τον Γερμανό υπουργό Σόϊμπλε. Με τον τελευταίο συζήτησε διεξοδικά την κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικά στην Κύπρο. Αν και το υπουργείο δεν αναφέρει με ποιούς υπουργούς συνομίλησε, το Mega γνωρίζει ότι ο κ. Λιού συνομίλησε δύο φορές με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε άμεση επίλυση της κυπριακής κρίσης με δίκαιο και υπεύθυνο τρόπο και φέρεται να προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το Mega πληροφορήθηκε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Συζήτησαν την κατάσταση, όπως αυτή δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Ηταν μία καλή συζήτηση, αλλά δεν “βγαίνει” από τις πηγές μας ότι ο Αμερικανός υπουργός υποσχέθηκε οτιδήποτε στον Κύπριο ηγέτη. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται και τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Κέρι με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Υποβάλαμε ερώτηση εάν η κυπριακή κρίση συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Η απάντηση ήταν αρνητική, αλλά με βάση την εμπειρία μου πιστεύω ότι έγινε συζήτηση διότι η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είναι άμεσα αναμεμειγμένη και ενδιαφερόμενη στα θέματα ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αμερικανική σιωπή, ιδιαίτερα σε ότι αφορούσε τις πληροφορίες για συμμετοχή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης. Ουδείς στην Ουάσιγκτον μπορεί να φανταστεί ότι οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν τους Ρώσους “μέσα στα πόδια του”, ειδικά στη Μεσόγειο και πολύ περισσότερο μέσω του ελέγχου του κυπριακού φυσικού αερίου. Βεβαίως, μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι για να δικαιούσαι να απαιτείς, πρέπει να έχεις διάθεση και να προσφέρεις. Και είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί –αυτό τονίζουν οι πηγές μας- δεν έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο.

Υπέβαλα πολλές ερωτήσεις για την αμερικανική θέση, αλλά δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Ομως, σοβαρή διπλωματική πηγή υπενθύμισε ότι με βάση τη θέση των ΗΠΑ για την υπόθεση της ελληνικής ΔΕΠΑ, είναι βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες, δεν πρέπει να καταστούν όμηροι της Μόσχας. Με δεδομένη αυτή τη θέση, η οποία εκφράστηκε από την εκπρόσωπο Βικτόρια Νούλαντ σε ερώτηση του Mega, δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι η απάντηση αφορά και την προσπάθεια της Ρωσίας να ελέγξει μέσω της Κύπρου το ενεργειακό παιγνίδι στην περιοχή.

www.megatv.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: