Η «αγιοποίηση» δεν υπηρετεί τη φήμη των πολιτικών




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Φαίνεται ότι θα γίνουν μόδα οι «επιχειρήσεις» καθαγιασμού των Ελλήνων ηγετών, είτε βρίσκονται στη ζωή είτε έχουν αποδημήσει εις Κύριον. Σειρά, μετά τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα στο μείζον ερώτημα που αφορά την Αποστασία, είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με την ευκαιρία των 15 ετών από τον θάνατό του, το Ιδρυμα πραγματοποίησε εκδήλωση, στην οποία γκεστ-σταρ ήταν ο Αλ. Τσίπρας.

Ολοι οι ομιλητές, από τον πρωθυπουργό, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον κ. Τσίπρα, ύμνησαν τον Κων. Καραμανλή ξεχνώντας ότι και οι ηγέτες άνθρωποι είναι, άρα κάνουν και λάθη. Ο πρώην Πρόεδρος και πρωθυπουργός, αν και μετά τη Μεταπολίτευση παρουσίασε ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, πολιτεύτηκε σε δύσκολες εποχές, άρα έλαβε και δύσκολες αποφάσεις, που δεν ήταν πάντα ορθές. Η άρον άρον φυγή-δραπέτευσή του το 1963, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης», είναι ένα μελανό σημείο στην πολιτική του καριέρα, όπως και η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, που εκτελέστηκε από το παρακράτος της Θεσσαλονίκης, το οποίο -σύμφωνα με τους κατηγόρους του- υπέθαλπε ο ίδιος προσωπικά.

Η προσπάθεια αγιοποίησης του Καραμανλή δεν υπηρετεί τη φήμη του. Δεν θα επιβεβαιωθεί από τους ιστορικούς – και είμαι σίγουρος πως εάν μπορούσε να μιλήσει, δεν θα επέτρεπε την απρέπεια. Ουδείς είναι αλάνθαστος, και πολύ περισσότερο ένας ηγέτης όπως ο Καραμανλής, ο οποίος έζησε και κυβέρνησε σε πολύ ταραγμένες εποχές. Προδικτατορικά, η σχέση του με τη Φρειδερίκη και τους Αμερικανούς τον ταπείνωνε, αλλά την ίδια στιγμή ήταν ο Καραμανλής αυτός που τόλμησε να αποσύρει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Διαβάζοντας τα αμερικανικά έγγραφα που τον αφορούν, ανακάλυψα έναν άλλον Καραμανλή: έντονα φιλοευρωπαϊστή, που ΔΕΝ αντέχει τους Αμερικανούς, αλλά και τους… Ελληνοκύπριους. Ηταν ένας μεγάλος ηγέτης με λαμπρή καριέρα, αλλά τα λάθη του ισοψηφούν των καλών που έκανε στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=63794797

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: