ΔΝΤ: Δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Για κάποιο χρονικό διάστημα, θα είναι μία δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράϊς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πως η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα, τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό».

Στην ενημέρωση του εκπροσώπου ετέθη με έντονο τρόπο το θέμα της στάσης του ΔΝΤ για την πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ διαφωνούσε με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «επειδή δημιουργούσε προβλήματα στην τραπεζική πίστη σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο κ. Τζέρι Ράϊς δεν επιβεβαίωσε στην επίσημη ενημέρωση την πληροφορία, αν και από τις απαντήσεις του είναι φανερό πως στο ΔΝΤ προτιμούν τη δεύτερη απόφαση που δεν «κουρεύει» τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλ. Ευρώ,

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πρώτη συμφωνία ήταν ενδιάμεσο στάδιο για την τελική κι η όλη διαδικασία ήταν προμελετημένη, ο εκπρόσωπος απάντησε:

«Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτή είναι στο τραπέζι και αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή. Το σημαντικό της συμφωνίας είναι πως έχει την πλήρη υποστήριξη των Κυπριακών αρχών, του συνόλου της Ευρωζώνης και των τριών οργανισμών ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σύνθετη και μοναδική στη φύση της» την περίπτωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το παράδειγμα στην Ευρώπη και στον κόσμο». Ομως δεν απέκλεισε την επανάληψη της, τονίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Γενικότερα (η κατάσταση) δείχνει την ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει να προχωρά στην κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει, όχι απλά έναν και μοναδικό μηχανισμό επόπτευσης, αλλά επίσης ένα μηχανισμό επίλυσης eπικεντρωμένο σε μία μοναδική αρχή».

Ο κ. Ράις ισχυρίστηκε ότι η δεύτερη συμφωνία αντιμετώπισε αμέσως το βασικό πρόβλημα της Κύπρο, που ήταν ο υπέρμετρος μεγάλος τραπεζικός τομέας με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της βαθιά πτωχευμένες και χρεωμένες. Αντιμετώπισε, είπε, προστατεύοντας πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες «μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους Κύπριους», όπως και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ταμείο και γενικά την Τρόϊκα, όπως και για τις «εντάσεις» μεταξύ του κ. Αναστασιάδη, της κ. Λαγκάρντ και της κ. Βελσκουλέσκου, σημείωσε ότι η ότι η συμφωνία του Γιούρογκρουπ έχει την πλήρη υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης, της Ευρωζώνη και του ΔΝΤ.

«Θα έλεγα», είπε, ότι το Ταμείο έχει το μέγιστο σεβασμό προς την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η εμπλοκή μας αντικατοπτρίζει αυτό το σεβασμό κι είμαστε εκεί να συμβουλέψουμε και να βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αποστολή του Ταμείου επρόκειτο να επσιτρέψει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, αλλά ο κ. Ράις αναφέρθηκε γενικά «στην αναμενόμενη ολοκλήρωση της αποστολής στις αρχές Απριλίου», προσθέτοντας ότι «οι ομάδες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ βρίσκονται στην Κύπρο. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλες. Αυτό θα προσδιορίσει και το ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα εισηγηθεί το ΔΝΤ για την Κύπρο».

Η απόφαση για το Κυπριακό Πρόγραμμα θα ληφθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ το τέλος Απριλίου.

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: