Δεν είναι ώρα για συνδιαλλαγές με την Τουρκία




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε τη Δευτέρα ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης με την Τουρκία, η οποία με πράξεις αρνείται να τερματίσει τις διεκδικήσεις και τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Σε άλλες εποχές, και με δεδομένες τις τουρκικές επεκτατικές πολιτικές έναντι της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς ίσως να μην έδινε το «πράσινο φως» για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο μέχρι της στιγμής δεν έχει προσφέρει τίποτα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αντί να το χρησιμοποιήσει ως βήμα για τη συναίνεση, προσπαθεί να επιβάλει τις αδιάλλακτες θέσεις του.

Λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, η παύση των τουρκικών προκλήσεων θα ήταν μία ευχάριστη και θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Και φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός αυτό ακριβώς επιδιώκει. Τα ανοικτά θέματα είναι πολλά και όλα ανεξαιρέτως τα προβλήματα δημιουργούνται από την Αγκυρα. Παλαιότερα, οι κυβερνώντες κοίμιζαν το λαό προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Θράκη ήταν έργο των στρατηγών. Εδώ και τρία χρόνια, ο κ. Ερτογάν και οι ισλαμιστές που κυβερνούν την Τουρκία ελέγχουν και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ούτε οι προκλήσεις τερματίστηκαν, ούτε οι απειλές. Αλλωστε, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του για τη Συρία, το Ιράν και γενικά τα θέματα της γειτονιάς μας, απείλησε την Ελλάδα πως θα αντιμετωπίσει την τουρκική οργή εάν προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της για την ΑΟΖ.

Η Τουρκία, μπορεί να μην αντιμετωπίζει οικονομική κρίση τώρα, αλλά «σπαράσσεται» από τον πόλεμο με τους Κούρδους και τον εμφύλιο στη Συρία. Οι δύο πόλεμοι επηρεάζουν και την οικονομία της, αλλά και την τουρκική κοινωνία που είναι χωρισμένη στα δύο: Για θρησκευτικούς λόγους, πάρα πολλοί Τούρκοι εναντιώνονται στην πολιτική του κ. Ερτογάν απέναντι στον πρόεδρο της Συρίας, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βλέπει ως πρώτιστη ανάγκη την ανακωχή με τους Κούρδους, ακόμα και αν αυτή η εξέλιξη θα οδηγούσε στη δημιουργία δυσάρεστων «τετελεσμένων» στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο κ. Ερτογάν γνωρίζει πως εάν δεν επιλύσει τα πολιτικά προβλήματα, θα αντιμετωπίσει νέο γύρο οικονομικής κρίσης. Και αυτή τη φορά δεν θα τον διασώσουν η Αμερική και το Ισραήλ όπως συνέβη στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, όταν έσπευσαν –ιδιαίτερα οι Ισραηλινοί- να του δώσουν χέρι βοήθειας με επενδύσεις και στέλλοντας ένα και πλέον εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο στην Τουρκία. Εάν η γειτονική χώρα, εκτός της πολιτικής έχει να αντιμετωπίσει και νέα οικονομική κρίση, θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξανασταθεί στα πόδια της. Και το συμπέρασμα δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά μία πραγματικότητα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Τουρκία, εάν συνεχίσει την ίδια ανεδαφική πολιτική έναντι της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών στη γειτονιά της Μεσογείου.

Γνωρίζοντας ότι ούτε στην Τουρκία συμφέρει ένας πόλεμος, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποφύγει «απώλειες» από την προσέγγιση με την Τουρκία. Δεν είναι ώρα ούτε για συνδιαλλαγές για το Αιγαίο, ούτε για εκπτώσεις στη Θράκη. Το μεγαλύτερο κέρδος του κ. Σαμαρά θα είναι η εξασφάλιση μιάς ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να εισέλθει σε σοβαρή συζήτηση για τις διεκδικήσεις της Αγκυρας, που είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να σταθούν σε κανένα διεθνές δικαστήριο.

www.epikaira.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: