Ή θα χρεοκοπήσετε ή θα σας χρεοκοπήσουμε




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τα τελευταία 24ωρα, με την άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο, η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι εκβιασμοί που γίνονται από τους εν δυνάμει δανειστές μας, δείχνουν μια διάθεση να ισοπεδώσουν τα πάντα. Τότε, μάλλον, δεν θα έχουμε και την ανάγκη για δάνειο. Αυτό, είναι και το μήνυμα, άλλωστε, που στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση από τη Λευκωσία. Το δίλημμα δεν είναι είτε θα χρεοκοπήσουμε είτε θα μας χρεοκοπήσουν. Γιατί αυτό δεν είναι δίλημμα είναι εξαναγκασμός σε αυτοχειρία.
Και είναι προφανές, προκύπτει μάλιστα από διάφορες κινήσεις και συμπεριφορές, πως στο βάθος βρίσκεται στη σκέψη και στους σχεδιασμούς κάποιων κύκλων ένα σενάριο, το οποίο αντιμετωπίζει την Κύπρο και τα προβλήματά της πακέτο. Και οικονομία και Κυπριακό. Όπως και το φυσικό αέριο ως προοπτική αλλά κυρίως ως προς τη διαχείρισή του.
Θεωρείται από τους συνήθεις υπόπτους, ότι το θέμα της οικονομίας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης και για το Κυπριακό. Μια συνταγή, που έχει γνωστά συστατικά. Επιδιώκει να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση και οι επαχθείς όροι που θα επιβληθούν στη χώρα, θα την καταστήσουν πιο ευάλωτη στο εθνικό θέμα. Αυτό το σενάριο δεν είναι ούτε φανταστικό ούτε και απόρροια μιας άκρατης συνωμοσιολογίας, που διαχρονικά κατατρέχει τους Έλληνες της Κύπρου. Εντάσσεται στους σχεδιασμούς που θα αντιμετωπίσουμε, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι εμπνευστές τους θα κρίνουν τον χρόνο κατάλληλο για εφαρμογή τους. Ήδη από κάποιους ξεφεύγουν μισόλογα για τις προθέσεις τους, ως προειδοποίηση ή και για καταγραφή αντιδράσεων.
Αλλά και στο θέμα του φυσικού αερίου, υπάρχουν βασικοί παίκτες σε διεθνές επίπεδο, που θεωρούν πως είναι πολύ μεγάλο το σχέδιο διαχείρισης του φυσικού αέριου για να γίνει από την Κύπρο. Και στη βάση αυτής της προσέγγισης, είναι που επιδιώκουν να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο. Και ένας τρόπος είναι να μην αντέξει η Κύπρος οικονομικά μέχρι να αρχίσουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο.
Το θέμα της ενέργειας, η αξιοποίησή του, η μεταφορά του φυσικού αερίου (ακόμη και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. και η Κομισιόν προκρίνουν τη διαδρομή μέσω Τουρκίας), θεωρούνται κρίσιμα ζητήματα για τους μεγάλους παίκτες και επιδιώκουν να το ελέγξουν με τον γνωστό τρόπο. Περιθωριοποιούν τον ιδιοκτήτη, τον καθιστούν εξαρτώμενο και παραδομένο και χωρίς απαιτήσεις.
Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε τουλάχιστον υποψιασμένοι.
ΣΗΜ: Παλληκαριά είναι να έχεις το γνώθι σαυτόν. Κοντολογίς, να έχεις τη δύναμη να αντιληφθείς τα λάθη σου και να αναλάβεις και τις ευθύνες σου.
ΣΗΜ1: Παιδιόθεν θυμάμαι δύο επαναλαμβανόμενες… ειδήσεις. Η πρώτη αφορά τις προσπάθειες για το Κυπριακό και η δεύτερη τα σχέδια διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών!

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/136235/i-tha-chreokopisete-i-tha-sas-chreokopisoume#sthash.bQ89MxDu.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: