Νέο πρόγραμμα με βάση τη σημερινή πραγματικότητα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η άφιξη στην Αθήνα, εκτός άλλου απροόπτου, των αντιπροσώπων των δανειστών, που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη το βράδυ -θα ξεκινήσουν συναντήσεις την επομένη- είναι η πλέον κρίσιμη από την ημέρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό του Ταμείου και της Ε.Ε., το Μάιο του 2010. Εχοντας απέναντί τους το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας και ένα νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με το διεθνές οικονομικό κατεστημένο, οι επικεφαλής της τρόικας (και τα αφεντικά τους), έχουν υποχρέωση να δουν τα πράγματα λιγότερο αυστηρά και υπό το πρίσμα μίας νέας αρχής, που δείχνει αποφασισμένη να κάνει η παρούσα κυβέρνηση.

Εχω ακούσει και διαβάσει μύριες «πληροφορίες» το τελευταίο διάστημα για τις προθέσεις των δανειστών. Δεν ισχύει απολύτως τίποτα, όχι επειδή ξαφνικά αντιμετωπίζουν την Ελλάδα διαφορετικά ή πιο θετικά. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ακόμα και οι πολίτες που ψήφισαν τα «μνημονιακά» κόμματα, εκφράζουν τη βαθύτατη επιθυμία τους να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο Πρόγραμμα, που θα απαλύνουν τα σκληρότατα μέτρα, τα οποία αποδεδειγμένα δεν οδηγούν σε ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ορθά αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τις προκαταρκτικές συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και μετά να ξεκινήσουν την επιθεώρηση. Διότι καθετί το νέο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η τριτοκομματική κυβέρνηση, πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και με καινούριες προτάσεις.

Η εκλογή του κ. Σαμαρά ανακούφισε τους δανειστές και μην ακούτε τα παραμύθια της χαλιμάς, που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είχαν φλομώσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Διότι εάν δεν φοβούνταν τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα κινδυνολογούσαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Ο προεκλογικός εκβιασμός του ελληνικού λαού ξεπέρασε και τις απειλές που ακούστηκαν την εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, το οποίο δυστυχώς υποστήριζε με πρωτόγνωρο πάθος και ο Συνασπισμός, αν και η ηγεσία του γνώριζε πως ήταν κατασκεύασμα της κυβέρνησης των Μπους και Τσέινι. Στο πρωθυπουργό χρωστάνε οι ξένοι, δεν τους χρωστά και είναι τώρα η ευκαιρία να ξεχρεώσουν.

Το Πρόγραμμα «δεν βγαίνει», όπως συμφωνούν σημαντικοί αναλυτές και οικονομολόγοι, οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν είναι υλοποιήσιμο και εφαρμόσιμο, κινδυνολογούν και επιμένουν ότι η Ελλάδα οδηγείται στην πτώχευση και στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ο πρώην αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, υποστήριξε μόλις την Κυριακή στο Mega ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, εάν δεν ισχύσουν και για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου.

Η μη βιωσιμότητα σημαίνει και μη εκταμίευση των δόσεων και εκπτώσεις δεν κάνει το Ταμείο. Η συναίνεση του Δ.Σ. του ΔΝΤ δεν δίνεται ποτέ, εάν είναι αρνητική η έκθεση βιωσιμότητας.

Με βάση τη διαπίστωση του κ. Ρουμελιώτη, την οποία συμμερίζονται όλοι όσοι έχουν ελάχιστη σχέση με τα οικονομικά, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν μοναδική ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουν, και να επιδιώξουν Πρόγραμμα με βάση τη σημερινή νέα πραγματικότητα. Το προηγούμενο κυριαρχείται από αυστηρή λιτότητα, και μετά τις δίχρονες θυσίες του λαού, που δεν εκμεταλλεύθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα περιθώρια δεν στενεύουν μόνο – είναι ανύπαρκτα. Η χώρα χρειάζεται μέτρα ανάπτυξης και λιγότερη λιτότητα, καθως θα συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις και θα τηρούνται με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα…

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=112890773

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: