Η Λαγκάρντ δεν παίζει με τις λέξεις




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Γύρω από τις πληροφορίες για αλλαγή των όρων του Μνημονίου, παίχθηκαν προεκλογικά πολιτικά και δημοσιογραφικά «παιχνίδια», που κατέρρευσαν με μια ψυχρή αλλά απόλυτη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης ή επαναδιαπράγματευσης, αλλά μίας απλής συζήτησης με τον νέο πρωθυπουργό και τον νέο υπουργό Οικονομικών. Και το βασικό ερώτημα σ’ αυτή τη συζήτηση ήταν εάν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ως έχει ή όχι.

Οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των «δανειστών» και είναι γεγονός πως και οι δύο υπογράμμισαν την αφοσίωσή τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των υποσχέσεων που δόθηκαν από το 2010 έως σήμερα. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση, πληροφορήθηκαν πως υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την αποτυχία πραγματοποίησης των στόχων που ετέθησαν, οι αλλαγές, που ζητά δικαιολογημένα η νέα κυβέρνηση, αναβάλλονται για το… μέλλον. Γνωρίζουν πλέον ότι τα αιτήματά τους θα ληφθούν υπόψη όταν δείξουν δείγματα γραφής. Τα λόγια πρέπει να αντικατασταθούν από έργα, τόνισε πριν από την άφιξη της τρόικας πηγή στην Ουάσιγκτον. Τα υπόλοιπα είναι δημιούργημα της φαντασίας κάποιων καραγκιόζηδων της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Η άρνηση των «δανειστών» να συναινέσουν σε αλλαγές λύνουν και έναν γρίφο, που θα προέκυπτε εάν ο ελληνικός λαός έδινε την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα. Προεκλογικά ήταν γνωστό ότι πως εάν σχηματιζόταν κυβέρνηση, που θα ακύρωνε το Μνημόνιο, το Ταμείο τουλάχιστον θα έκλεινε τη στρόφιγγα και θα έφευγε. Υποθέτουμε όλοι ότι παρόμοια θα ήταν και η απόφαση των Ευρωπαίων. Εάν η τρόικα αρνήθηκε μία μικρή ανάσα στον κ. Σαμαρά, ο οποίος θεωρείται «δικός» τους, όλοι αντιλαμβανόμαστε τι θα ακολουθούσε το αίτημα για ακύρωση του Μνημονίου. Αντιληπτόν. Ομως, κάποια στιγμή πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα όχι δεν φέρνουν πάντα κόλαση…

 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=24762&subid=2&pubid=63681605
Εκτυπώστε το Αρθρο Εκτύπωση mail to

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: