Συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και προσαρμογής




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών οι ξένοι, ιδιαίτερα οι δανειστές και οι Αμερικανοί, οι οποίοι προσβλέπουν τώρα σε κυβέρνηση των λεγόμενων μνημονιακών κομμάτων. Δεν έκρυψαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι δεν επικράτησαν οι «αντιμνημονιακές δυνάμεις». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με έμμεσο τρόπο μίλησε για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης τώρα, καθώς μία νέα εκλογική αναμέτρηση είναι «ανάθεμα» για τους ηγέτες των ΗΠΑ και των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μήνυμα των εκλογών είναι ένα και μοναδικό, και δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή σύγχυση ή παρεξήγηση: ο ελληνικός λαός έβγαλε κραυγή μεγάλη εναντίον της σκληρής λιτότητας, που προκαλεί η άτσαλη εφαρμογή του Προγράμματος, το οποίο είναι ανεφάρμοστο στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη η συνέχισή του και απαιτείται αλλαγή, που θα μπορούσε να ελαφρύνει τα βάρη, τα οποία επωμίστηκαν οι Ελληνίδες και οι Ελλήνες, λόγω των σκανδάλων των πολιτικών. Οσοι μελέτησαν τις δηλώσεις τους, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, είναι πεπεισμένοι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ξένων ηγετών είναι πλέον υπέρ του συνδυασμού μέτρων και ανάπτυξης. Ακόμα και οι μαθητευόμενοι οικονομολόγοι γνωρίζουν πως η λιτότητα, εάν δεν συνδυαστεί με γρήγορη ανάπτυξη, δεν θα φέρει ποτέ τα ποθητά αποτελέσματα -στην περίπτωσή μας απαιτείται δραστική μείωση των μέτρων λιτότητας, αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ουδείς γνωρίζει εάν η Ελλάδα θα αποκτήσει κυβέρνηση συνεργασίας τις επόμενες ημέρες. Είναι ευχή όλων σχεδόν των Ελλήνων η δημιουργία κυβέρνησης. Η ακυβερνησία των τελευταίων δύο μηνών προκάλεσε μεγάλη ζημία και απωλέσθηκε το πλεονέκτημα του «συγυρίσματος» που πέτυχε η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία σε γενικές γραμμές υλοποίησε αρκετές από τις υποσχέσεις που έδωσε απλόχερα στους δανειστές από το Δεκέμβριο μέχρι τον περασμένο μήνα, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Το μέγα πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο έπασχαν η υλοποίηση και η εφαρμογή και αυτό θα αποκαλυφθεί στη διάρκεια της επιθεώρησης, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει και αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, εάν σχηματιστεί κυβέρνηση και εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών προσκαλέσει στην Αθήνα τον Πολ Τόμσεν και το βοηθό του Μαρκ Φλάναγκαν. Η επιθεώρηση, που είναι απαραίτητη με βάση το καταστατικό, θα ανακαλύψει τις καθυστερήσεις, και είναι βλακώδης η αντίδραση μερικών αρμοδίων, οι οποίοι κρύβουν το κεφάλι στην άμμο ως καμηλοπαρδάλεις. Μετά από δύο έτη Μνημονίου και Προγράμματος, δεν μπορούν να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μένει τίποτα κρυφό στην Ελλάδα του σήμερα.

Η νέα κυβέρνηση -όποιος και να είναι ο πρωθυπουργός- έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευθεί αλλαγές στο Πρόγραμμα, ακόμα και αν οι δανειστές δηλώνουν επίσημα ότι δεν δέχονται κουβέντα. Η αλήθεια είναι ότι δεν επιτρέπονται αλλαγές στον κορμό του Προγράμματος, αλλά -όπως είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο μήνα- αποδέχονται αλλαγή των κριτηρίων, ακόμα και του βασικού στόχου, εφόσον φτάσει κανείς στο επιθυμητό με διαφορετικό τρόπο και μέσω διαφορετικής οδού.

Οι ηγέτες των κομμάτων, που θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, πρέπει -μαζί με το νέο πρωθυπουργό- να ταξιδεύσουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον και να απαιτήσουν επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος, το οποίο έφερε φτώχεια, μιζέρια, κατάθλιψη και ανεργία στη συντριπτική πλειονότητα του λαού.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=112882771

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: