Ο Ομπάμα και η Ελλάδα




Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μπορεί να εκπλαγούν οι αναγνώστες των κειμένων μου, με τη θέση που θα υποστηρίξω και θα στηρίξω, αλλά αυτή πιστεύω πως είναι η αλήθεια: ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ότι είναι ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας. Ολο αυτό το διάστημα, με πράξεις και δηλώσεις, με παρεμβάσεις αλλά και «επεμβάσεις», που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διπλωματικά επεισόδια –ιδιαίτερα με την Ανγκελα Μέρκελ- υποστήριξε από την πρώτη στιγμή, πως η λύση του ελληνικού προβλήματος «δεν είναι ακριβή» για την πλούσια Ευρωζώνη και ότι εάν δεν αντιμετωπιζόταν η ελληνική κρίση εν τη γενέσει της, το πρόβλημα θα γινόταν ευρωπαϊκό και στη συνέχεια παγκόσμιο.

Η σημερινή κατάσταση της οικονομίας στη ζώνη του Ευρώ, δικαιώνει απόλυτα τον Αμερικανό ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται στη δυσάρεστη σχέση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και απέναντι σε ένα ακραίο συντηρητικό, αλλά και συνάμα λαϊκιστη Ρόμνι, να προσπαθεί να αναχαιτίσει τη λαίλαπα εναντίον της αμερικανικής οικονομίας, που ξεκίνησε από την Αθήνα, και μέσω Λισαβώνας, Μαδρίτης, Ρώμης και Βρυξελλών έφτασε στην Αμερική και απειλεί το οικονομικό οικοδόμημά της.

Πολλοί άνθρωποι θα υποστηρίξουν ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Ομπάμα, οφείλονται και κατευθύνονται από την ανάγκη να μειώσει τους εξωτερικούς κινδύνους για την εκστρατεία επανεκλογής του. Δεν θα διαφωνήσω διότι η αλήθεια είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος κινδυνεύει να ηττηθεί στις εκλογές, όχι επειδή δεν έκανε καλά τη δουλειά του στο εσωτερικό, αλλά επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την ελληνική κρίση χρέους, δείχνοντας ανικανότητα, αλλά και παντελή έλλειψη ευαισθησίας για μία σύμμαχο και φίλη χώρα, η οποία βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση. Η Ελλάδα και ο λαός της, είναι θύματα των πολιτικών, που λεηλάτησαν το κράτος με λαμογιές, σκάνδαλα, και ανεξέλεγκτους διορισμούς και στην αμερικανική κυβέρνηση το γνωρίζουν.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να προσπαθεί και για ένα άλλο σημαντικό λόγο: είναι αποδέκτης συνεχών «οχλήσεων» του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και μίας ομάδας ομογενών, που διατηρούν ανοικτή γραμμή μαζί του.

Οτι και να συμβαίνει, είτε τον αναγκάζει ο κίνδυνος αποτυχίας επανεκλογής, είτε χρειάζεται τις ψήφους των ομογενών, αυτό που μένει -και είναι ιδιαίτερα σημαντικό- είναι η υποστήριξη και η βοήθεια που προσφέρει στην Ελλάδα και το λαό της, στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάμε.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει πάντα θέση στην ημερησία διάταξη των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται καθημερινά, και σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, ο λόγος για τον οποίο πιστευεται ότι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου η σχέση του με την κ. Μέρκελ θα αλλάξει, είναι ακριβώς η απαράδεκτη στάση της απέναντι στην ελληνική οικονομική κρίση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τα «μνημονιακά» κόμματα έδωσαν μάχη για να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό με το ψευτοδίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Αυτό που έπρεπε να σκεφθούν πάνω απ’ όλα, είναι ότι οι βόρειοι δημιούργησαν εχθρικό περιβάλλον για την Ελλάδα και το λαό της, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με τη Μέρκελ …πρωθυπουργό. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και εάν η Καγκελάριος της Γερμανίας έκανε τα μισά που ζητούσε ο κ. Ομπάμα., ουδείς θα μιλούσε τώρα για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, διότι θα είχε λήξει προ πολλού…

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ – Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: