Κύπρος: Ο “ενδιάμεσος χώρος” να συνεχίσει χωρίς το ΔΗΚΟ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν χρειαζόταν να βλέπει κανείς το… μέλλον, για να προβλέψει ότι η προσπάθεια του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου», θα κατέληγε σε ναυάγιο. Η αποτυχία να επιλέξουν κοινό υποψήφιο, αφήνει -προς το παρόν τουλάχιστον- «ορφανή» την κεντροαριστερά, η οποία όμως έχει και τώρα επιλογές, ακόμα και αν το ΔΗΚΟ του Μάριου Καρογιάν, που φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη, επιλέξει να συνεργαστεί συμφεροντολογικά με τον ΔΗΣΥτου Νίκου Αναστασιάδη, τον οποίο έβριζε, ή με το ΑΚΕΛ, με το οποίο έχει σχέση «δουλική». Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή η στάση του ΔΗΚΟ, το οποίο ενδιαφέρεται να βρίσκεται στην κάθε κυβέρνηση, αγνοώντας και παραμελώντας το συμφέρον του τόπου.

Η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους πίσω από μία ισχυρή υποψηφιότητα και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όσο και αν η καταμέτρηση δυνάμεων δεν είναι ενθαρρυντική, με σκληρή δουλειά έχουν πιθανότητες να αποτελέσουν απειλή, τουλάχιστον για τον υποψήφιο που θα επιλέξει το ΑΚΕΛ. Εάν οι πληροφορίες είναι ορθές, οι θέσεις των τριών κομμάτων συμπίπτουν με αυτές του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του.

Ο βασικός λόγος της αποτυχίας ήταν η επιμονή της πτέρυγας που ελέγχει ο κ. Καρογιάν να ορίσει υποψηφίους, όπως π.χ. ο κ. Μαυρέλλης. Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο, και δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να είναι ο καλύτερος στον τομέα της εργασίας του. Αλλά, δεν έχει τα προσόντα να ηγηθεί της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή οικονομία και το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Αλλωστε, είναι κομμάτι του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, άρα δεν πρόκειται να συγκρουστεί μαζί του.

Τον Μάιο του 2010, όταν η Ελλάδα είχε προσφύγει στο σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε., είχα μεταδώσει ότι στις χώρες που επιλέγουν το Ταμείο, αντί για άλλες ισχυρές αγορές, καταρρέει πρώτο το πολιτικό σύστημα, αφού ο λαός που το στήριζε, εκφράζει την οργή του μέσα από την κάλπη. Η προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό της Ε.Ε., εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύστημα, όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. Οταν «πονά» η τσέπη του πολίτη, δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Ο πολίτης εκδικείται είτε κατεβαίνοντας στους δρόμους, που δεν θα συμβεί αφού είναι ελεγχόμενο το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, είτε καταψηφίζοντας το πολιτικό σύστημα που φέρει την ευθύνη για την οικονομική κρίση. Η Κύπρος δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση, όσο και αν εκβιάζεται ο λαός, ο οποίος εξαναγκάζεται με υποσχέσεις για διορισμούς, αλλά και με εκβιασμούς να υποστηρίζει τους κομματάρχες. Το σύστημα είναι διεφθαρμένο και το ψάρι βρομά από το κεφάλι.

Τα τρία κόμματα του κέντρου, έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν το διάλογο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ, το οποίο με την προκλητική στάση του καθυστέρησε τις αποφάσεις και μπλόκαρε τη συμφωνία για τον υποψήφιο, που θα έδινε ελπίδα στο λαό, αν και ο δρόμος του είναι γεμάτος εμπόδια και αγκάθια. Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία πως ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι το φαβορί των εκλογών του Φεβρουαρίου. Χωρίς να έχει τις ικανότητες να κυβερνήσει το λαό, και φορτωμένος τις αμαρτίες του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, είναι ένας υποψήφιος που έχει μεν αντοχές αλλά μπάζει από παντού. Προσβλέπει στην «κοντή» μνήμη του λαού, αλλά είναι στο χέρι των τριών κομμάτων να τον εξουδετερώσουν. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει, λίγο-πολύ, και το ΑΚΕΛ, το οποίο σε άλλες εποχές -και αν είμασταν σε μία καλώς ευνομούμενη χώρα- θα βαρούσε διάλυση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιάννης Ομήρου, που χαρακτηρίζεται από ηθική, γνώσεις και ικανότητες, είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει την προσπάθεια και να πείσει τους άλλους πρωταγωνιστές. Είναι καλύτερη η ήττα, παρά να μετατραπεί κανείς σε υποχείριο του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ…

http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/106981/michalis-ignatiou-na-synechisoun-choris-to-diko

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: