Εθνική ενότητα για μια ισχυρή φωνή




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

«Τα ψέματα τελείωσαν», μου έλεγε αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον που μέχρι πρόσφατα είχε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Ο σοφός λαός θα αποφασίσει, και οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, αντέτεινα εγώ. «Οποιο και να είναι αποτέλεσμα», απάντησε ο αξιωματούχος, που γνωρίζει τους μηχανισμούς του Ταμείου, το οποίο αποφασίζει ψυχρά, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν οι αντιπρόσωποί του στην Ελλάδα. Και τα στοιχεία δεν είναι θετικά, όπως φαίνεται, αφού από τη στιγμή που αποφασίστηκαν οι εκλογές, «δεν έγιναν πολλά στο επίπεδο της υλοποίησης», αν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά του Μνημονίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιώργος Ζανιάς, που βρέθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών χωρίς να το περιμένει, έκανε ό,τι μπορούσε, ιδιαίτερα στο θέμα της συλλογής των φόρων και της αύξησης των εσόδων του κράτους. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει, όταν οι πάντες γνωρίζουν πως οι φορολογούμενοι «δεν έχουν μία», λόγω της λανθασμένης συνταγής που επιχείρησαν να εφαρμόσουν από κοινού και συμφωνημένα η τρόικα και οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι πολίτες δεν έχουν «τα προς το ζην», πόσο μάλλον να διαθέτουν τα επιπλέον χρήματα που ζητά το κράτος, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια -από τη Μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα- ξόδευε υπερδιπλάσια από τα έσοδά του.

Το να αναζητούμε τους ενόχους, είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα, για τον απλούστατο λόγο ότι ευθύνονται όλοι όσοι συμμετείχαν στις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, οι οποίοι εισήλθαν φτωχοί στην πολιτική και εξήλθαν πλούσιοι. Η έγνοιά μας πρέπει να αφορά το μέλλον και μόνο αυτό, αφού η χώρα βρίσκεται στον γκρεμό, και σώζεται μόνο με ένα θαύμα.

Ο,τι και αν αποφασίσει ο λαός, ότι και αν ισχυριστούν οι αναλυτές, οι οποίοι προσπαθούν το βράδυ των εκλογών να καθοδηγούν την κοινή γνώμη, το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε όλοι, διότι αφορά τον καθένα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Ακόμα και εάν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν -κάτι που δεν δείχνουν οι κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις- ότι τη χώρα θα κυβερνήσει το άλφα ή βήτα κόμμα, ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει πως η σωτηρία της Ελλάδας εξαρτάται από το βαθμό συνεργασίας όλων των πολιτικών σχηματισμών έχοντας στο μυαλό μόνο το συμφέρον της χώρας και του λαού της.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, απαιτείται ενότητα στον ύψιστο βαθμό, διότι όταν φτάσει η στιγμή της πρώτης κουβέντας με τους δανειστές, η χώρα πρέπει να ομιλεί με μια γλώσσα απέναντί τους. Το σίγουρο, που γνωρίζουμε πριν από τις εκλογές και θα ισχύσει και μετά το άνοιγμα των καλπών το βράδυ της Κυριακής, είναι ότι οι πολίτες ζητούν αλλαγές στο Πρόγραμμα. Απαιτούν να τους δοθεί το δικαίωμα να αναπνεύσουν ξανά, να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής τους και να αρχίσουν να σχεδιάζουν για το μέλλον της νέα γενιάς, που πληρώνει τα λάθη, τις λαμογιές και τα σκάνδαλα των προηγουμένων.

Οι ξένοι αναμένουν πως όποιος και αν είναι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μέτρα για ανάπτυξη και μείωση της λιτότητας που επιβλήθηκε δικτατορικά και η οποία δεν έφερε αποτελέσματα. Για να αποδεχθούν τις αλλαγές οι δανειστές, απαιτείται εθνική ενότητα και μία ισχυρή φωνή. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που ζητούν την ψήφο τους…

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112879363

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: