Η λερναία ύδρα του κυπριακού κράτους
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι πρωταγωνιστές τηςοικονομικής κρίσης, που κτύπησε βίαια την Κύπρο, πολιτικοί και τραπεζίτες, γνώριζαν ότι ερχόταν η θύελλα από τον περασμένο Μάρτιο. Στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα μήνα μετά, στην Ουάσιγκτον, οι πάντες πληροφορήθηκαν πως τα περιθώρια ήταν πλέον ελάχιστα. Όσοι από τη Λευκωσία βρέθηκαν στην 19η Οδό της αμερικανικής πρωτεύουσας, όπου και το «Βατικανό» της παγκόσμιας οικονομίας και του καπιταλισμού, πληροφορήθηκαν πως οι κυπριακές τράπεζες δεν θα ενταχθούν στην ομπρέλα του μηχανισμού που κάλυψε τις ελληνικές. Άρα, τα χρήματα που χρειάζονταν για να διασωθεί το ναυάγιο της Λαϊκής, έπρεπε να εξευρεθούν από άλλες πηγές.

Οι συνομιλητές των Κυπρίων παραγόντων, με ωμότητα τούς εξήγησαν ότι ο δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα, ήταν ο οδηγός και για την Κύπρο. Εκείνες τις ημέρες, οι δημοσιογράφοι πληροφορηθήκαμε ότι στο παρασκήνιο οι πολιτικοί -ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του- «σκοτώνονταν» κυριολεκτικά με τους τραπεζίτες στην πλάτη του λαού, που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα εάν η κόρη έχει την ίδια τύχη με τη μητέρα (Ελλάδα).

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστό ποιο δρόμο επέλεξαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δείχνει πελαγωμένος, και ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι τρεις άνθρωποι με διαφορετικές ατζέντες και στόχους. Άρα, την ίδια στιγμή, αποτελούν και ένα μείγμα εκρηκτικό, που δεν βοηθά τις προσπάθειες σωτηρίας της οικονομίας.

Η Κύπρος, θα είναι το εύκολο θύμα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, καθώς η εμπειρία με άλλες χώρες της Ευρώπης απέδειξε πως είναι καταστροφικός, αφού «σκοτώνει» την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και εξαφανίζει την ελπίδα για τους λαούς, που τον απεύχονται. Η Κύπρος είναι μικρή οικονομία και εύκολα διασώζεται, εάν συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη και το ξεκαθάρισμα στη λερναία ύδρα του κράτους, το οποίο κατέστη εξαιρετικά ακριβό για να στηριχθεί από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους πολίτες. Μερικοί θα ισχυριστούν ότι είναι εύκολος στόχος οι δημόσιοι και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είναι και οι πλέον ευεργετημένοι πολίτες της Κύπρου, κάτι που ουδείς αμφισβητεί, ούτε οι ίδιοι. Το κράτος, αυτή τη στιγμή μοιάζει ως μία τρύπα στην οποία ρίχνονται μέσα ανεξέλεγκτα χρήματα, και τα οποία εξαφανίζονται. Η διαπίστωση δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά βασίζεται σε στοιχεία και του ΔΝΤ, το οποίο προειδοποίησε πολλές φορές την κυβέρνηση, αλλά δεν εισακούστηκε.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις απεσταλμένων της Λευκωσίας με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Σε αυτές αναμείχθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κάποια στιγμή ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του λόγω της ανικανότητας αυτών που κρατούν τις τύχες της οικονομίας στα χέρια τους. Εάν έκανε ένα σοβαρό λάθος, είναι ότι εμπιστεύθηκε και πάλι λάθος ανθρώπους.

Θέλω να ελπίζω ότι οι αλλαγές στα πρόσωπα του παρασκηνίου, που έγιναν την υστάτη στιγμή, θα σώσουν την παρτίδα της οικονομίας. Διαφορετικά, ο επόμενος Πρόεδρος, όποιος και αν είναι αυτός, θα κληρονομήσει ωρολογιακή βόμβα που θα σκάσει οπωσδήποτε στα χέρια του. Το «Μαρί» της οικονομίας είναι απλά τόσο κοντά, και ο πλέον ικανός θα δυσκολευθεί να το αποτρέψει…

http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/108510/michalis-ignatiou-i-lernaia-ydra-tou-kratous

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal