Η κρίση αλλάζει και την Κύπρο…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η προσφυγή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ως αποτέλεσμα των τραγικών λαθών όσων είχαν σχέση με την Τράπεζα Λαϊκή αλλά και τη γενικότερη οικονομική πολιτική, θα αποτελέσει το νέο «Μαρί» -της οικονομίας αυτή τη φορά- για την απερχόμενη κυβέρνηση του κ. Δημήτρη Χριστόφια. Το φάντασμα της σημερινής Ελλάδας, η οποία κυριαρχείται από δυστυχία και κατάθλιψη, δεν έπρεπε να είναι οδηγός για την Κύπρο, αλλά παράδειγμα προς αποφυγή. Ο μηχανισμός και η παράδοση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν λύνει προβλήματα στις χώρες. Δημιουργεί περισσότερα και το αποδεικνύουν ένα σωρό χώρες στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και την Ασία.

Η παραπάνω θέση, δεν σημαίνει ότι ο υποφαινόμενος είναι εναντίον των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών, ειδικά στον δημόσιο και τον τραπεζικό τομέα και στους ημικρατικούς οργανισμούς, όπου τα κόμματα και οι πολιτικοί -ειδικά οι αρχηγοί και οι βουλευτές- έχουν διορίσει την εκλογική τους πελατεία, από την οποία απαιτούν πλήρη κομματική υποταγή και υπερψήφιση των κομματικών υποψηφίων. Οι παραπάνω τομείς, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του κράτους, χρησιμοποιήθηκαν από τα κόμματα και τους πολιτικούς, με τρόπο που προκαλεί δικαιολογημένο θυμό. Η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει διπλάσιους υπαλλήλους απ’ όσους χρειάζεται, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να μην αποδίδει, να μην είναι αποτελεσματικός και να προσθέτει στα ελλείμματα του κράτους. Με συντηρητικούς υπολογισμούς των ξένων οίκων, πρέπει να συρρικνωθεί κατά 40-50%. Και εάν συμβεί αυτό «θα κλάψουν μανούλες»…

Είναι λάθος η προσφυγή στο συγκεκριμένο μηχανισμό, όχι μόνο επειδή είναι σκληρός και απάνθρωπος, αλλά όπως αποδεικνύει η εμπειρία και πάνω απ’ όλα η ιστορία, οι χώρες καταστρέφονται πριν αρχίσουν την πορεία προς την ανάπτυξη και τη σωτηρία. Τα κράτη που προσφεύγουν στον κοινό μηχανισμό του Ταμείου και της Ε.Ε., εκχωρούν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας και για το θέμα αυτό είναι χαρακτηριστική η ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου, αυτού που ζητούσε από τους Ελληνοκύπριους να αυτοκτονήσουν αποδεχομένοι το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Η εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου είναι άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο λόγω της κατοχής του 40% του εδάφους της από την Τουρκία, αλλά και για έναν άλλο λόγο: με δεδομένη την τουρκική κατοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιπροσωπεύει μόνο το …χωριό του. Σ’ όλα αυτά προστίθεται και η ανεύρεση υδρογονανθράκων, που θα καλύψει ενεργειακά για πολλά χρόνια την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επιθυμεί να αφήσει γλυκιά γεύση στο τέλος της πενταετίας, θα προσφέρει εθνική υπηρεσία εάν μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τρίτες χώρες, εκτός της Ευρώπης. Θα αποφύγει τον σκληρό μηχανισμό ΔΝΤ/Ε.Ε. και θα μπορέσει με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων να διασώσει την οικονομία. Αλλά είναι σημαντικό να εκμεταλλευθεί την περίοδο χάριτος, που του δίνει το δάνειο, για να αλλάξει ριζικά το κράτος και να μείνει ο ίδιος στην ιστορία. Η εξασφάλιση του δανείου από τρίτη χώρα εκτός της Ε.Ε. δεν είναι δικαιολογία για εφησυχασμό. Το κυπριακό κράτος χρειάζεται να μεταμορφωθεί. Απαιτείται να γίνει το κράτος «δίκαιος εργοδότης» και όχι αποχωρητήριο των πολιτικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να το αρμέγουν. Έχουν ευθύνες επίσης οι υπάλληλοι του κράτους, των τραπεζών και των ημικρατικών οργανισμών. Συνήθισαν σε μεγάλους μισθούς, πλουσιοπάροχα εφάπαξ, ηγεμονικές συντάξεις και ταξίδια στο εξωτερικό που τα πλήρωναν τα συνδικάτα με τη χορηγία πάντα του κράτους.

Η κρίση της οικονομίας αλλάζει και την Κύπρο. Αλλά είναι στο χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας να εξασφαλίσει τις προσαρμογές με τρόπο που δεν θα χυθεί αίμα…

http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/107758/michalis-ignatiou-i-krisi-allazei-kai-tin-kypro

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal