Κύπρος: Γιατί επιμένει στο λάθος




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Να με συμπαθούν οι ηγέτες του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, αλλά από 5 χιλιάδες μίλια μακριά νιώθω πως «παίζουν με τις κούκλες». Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών, σαν να πρόκειται να αποφασίσουν για το τέλος του κόσμου, συμφώνησαν σε μία ανακοίνωση που μοιάζει με τον φούρνο του Χότζα. Και όλα αυτά για να συμπεριλάβουν την πρόταση του Μάριου Καρογιάν για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, μία διευθέτηση άκρως ρατσιστική και φιλοτουρκική.

Για πρώτη φορά, λόγω της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, τα πράγματα είναι εύκολα για τους ηγέτες και τα μέλη των τεσσάρων κομμάτων, που εκτός των άλλων κοινών τους ενώνει η εθνική στάση τους απέναντι στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν. Ο βασικός τους αντίπαλος το υποστήριξε και λογικό είναι να υποθέσει ο καθένας πως δεν ξεκινά από την ίδια γραμμή εκκίνησης. Παρ’ όλα αυτά, η αποδοχή της διζωνικής, που επιχειρείται να δικαιολογηθεί με αναιμικά επιχειρήματα, αδυνατίζει τη θέση τους έναντι του κ. Αναστασιάδη, που εν τη απουσία του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας από την προεδρική κούρσα, είναι πιο εύκολη υπόθεση.

Είναι ένας πολιτικός που βρέθηκε απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού και θα έλεγα πως με κάποιες πράξεις του την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα, δεν σεβάστηκε την ετυμηγορία των Κυπρίων πολιτών. Γνωρίζει και ο ίδιος πως η καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ξένες δυνάμεις, ήταν πολιτικό ατόπημα, για το οποίο ελπίζω πως κάποια στιγμή θα βρει το θάρρος και το κουράγιο να απολογηθεί. Είναι πολλά τα δεδομένα εναντίον του προέδρου του ΔΗΣΥ, που επιχειρεί να κυβερνήσει τη χώρα σε μία δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία, αλλά, και την ίδια στιγμή, ελπιδοφόρα λόγω της ανεύρεσης φυσικού αερίου.

Η δικαιολογία του κ. Καρογιάν ότι το κόμμα του επιμένει στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, επειδή ήταν και θέση του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν είναι σοβαρή. Άλλωστε, δεν ήταν τα μόνα πολιτικά λάθη των δύο αείμνηστων προέδρων του ΔΗΚΟ. Και εάν αυτός δεν πιστεύει στη μεσοβέζικη αυτή λύση, που βρίθει ρατσιστικών χαρακτηριστικών, γιατί επιμένει στο λάθος, ακόμα και εάν την αποδέχθηκαν ο Κυπριανού και ο Παπαδόπουλος;

Δεν μπορώ να πιστέψω τις διαρροές που αναφέρουν πως πρόκειται απλά για ένα πολιτικό παιγνίδι και ότι ενώ συνομιλεί και συμφωνεί με τους άλλους ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου, την ίδια στιγμή έχει «κλείσει με το ΑΚΕΛ». Διότι, στην περίπτωση αυτή, το ΔΗΚΟ που συρρικνώνεται σε μονοψήφια ποσοστά, θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένη την υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη, πιστεύω πως οι δυνάμεις που δεν έχουν διαβρωθεί και επιμένουν να αντιστέκονται, θα μπορούσαν να καταλήξουν εύκολα σε έναν αντι-διζωνικό υποψήφιο, ο οποίος θα έκανε περίπατο και θα ανάγκαζε το «τραυματισμένο» -από την προεδρία του κ. Χριστόφια- ΑΚΕΛ να συνεργαστεί για να ηττηθεί η υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη.

Ουδείς μπορεί να ξεγράψει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος έχει την ικανότητα να πείθει και τους εθνικόφρονες, αλλά και τους αντιπάλους τους, μερικοί εκ των οποίων έχουν καταβολές και στο ΑΚΕΛ. Άλλωστε το κόμμα του, που έχει πολλές «αμαρτίες», δείχνει μία ανεξήγητη δυναμική. Όμως, ούτε ανίκητος είναι ούτε ο πιο άτρωτος αντίπαλος. Φτάνει να μπορέσει ο ενδιάμεσος χώρος να ανακαλύψει τον αντι-Αναστασιάδη. Ένας στόχος σχετικά εύκολος, αν ο αρχηγός του ΔΗΚΟ σταματήσει να αλληθωρίζει προς το ΑΚΕΛ και σεβαστεί τους συνομιλητές του και τους οπαδούς του κόμματός του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η υπόθεση της τραγωδίας του νιόπαντρου ζευγαριού απέδειξε -για μία ακόμη φορά- τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά του κυπριακού κράτους. Η κινητοποίηση της κυπριακής παροικίας της Νέας Υόρκης ήταν άμεση, την ίδια στιγμή που το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διπλωμάτη στη Καραϊβική 36 ώρες αργότερα. Ελπίζω ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες, θα τερματιστούν τα μεγάλα λόγια, που πολλέςφορές αποδεικνύονται ψεύτικα, και να μεταφερθεί η σορός του άτυχου νέου στην Κύπρο, το συντομότερον δυνατόν. Τα υπόλοιπα δείχνουν παντελή έλλειψη ευαισθησίας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Απόλυτη σιωπή και μυστήριο καλύπτει την επιλογή του νέου πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία. Μία πηγή, που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το όνομά του, υποστήριξε πως ο νέος πρέσβης υπηρέτησε παλαιότερα στην Κύπρο και μάλιστα μιλά Ελληνικά και Αγγλικά. Λίγη ακόμα υπομονή, αφού ο διορισμός δεν θα αργήσει λόγω της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.

http://www.philenews.com/el-gr/Apopsi-ston-F/5510/104094/michalis-ignatiou-giati-epimenei-sto-lathos

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: