Ας επιλέξουν την ανάπτυξη




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τους ξένους ηγέτες και πολιτικούς, οι οποίοι σε καθημερινή βάση επιμένουν να προκαλούν με τις δηλώσεις τους τον ελληνικό λαό.

Ακούγοντας τις δηλώσεις του κακομαθημένου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο οποίος απείλησε τους Ελληνες πολίτες με τη φράση «μπορείτε είτε να ψηφίσετε να παραμείνετε στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή αν ψηφίσετε με άλλο τρόπο, ουσιαστικά ψηφίζετε να φύγετε», κατέληξα στο συμπέρασμα πως η απειλή του θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και στις 17 Ιουνίου θα αναζητεί το… λάθος.

Μπορεί να έχει δίκιο. Μπορεί να είναι αυτό το δίλημμα των εκλογών. Ομως, ακυρώνει εντελώς τις προειδοποιήσεις του, και οδηγεί το λαό να αντιδράσει και να ψηφίσει με τρόπο που -σύμφωνα με τον κ. Κάμερον- οδηγεί στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

Από το Σάββατο δεχθήκαμε βομβαρδισμό δηλώσεων. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ ήταν προσεκτικοί και προβλημάτισαν το ελληνικό και διεθνές ακροατήρόο τους, διότι συνέδεσαν τα σκληρά μέτρα με την άμεση ανάγκη για ανάπτυξη. Αυτό που βασικά υποστήριξαν είναι ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης για βάναυση λιτότητα δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση, αλλά σε βαθιά ύφεση, η οποία καταστρέφει και τα τελευταία σημάδια «ζωής» στην Ελλάδα.

Από την άλλη, ο κ. Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θυμίζουν στον ελληνικό λαό τους πολιτικούς πάτρωνες των δεκαετιών του ’60 και του ’70, που οδήγησαν την Ελλάδα στην επτάχρονη δικτατορία και άνοιξαν το δρόμο στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Δημιούργησαν φόβο στον πολίτη και τον εξανάγκασαν να σκύψει το κεφάλι και να γίνει πελάτης του πολιτικού συστήματος, που έφερε τη σημερινή κρίση.

Εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο κ. Σόιμπλε επιθυμούν πραγματικά να βοηθήσουν τα λεγόμενα «μνημονιακά» κόμματα, θα έπρεπε να σιωπήσουν και να σταματήσουν να εκβιάζουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Στ’ αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι εκβιαζόμενοι οι πολίτες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν την 6η Μαΐου. Προσωπικά, θα έκανα ακριβώς το ίδιο, διότι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» εκβιάζουν ωμά και απλά δεν πείθουν και προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία σ’ αυτούς τους πολιτικούς, που θεωρούν «δικούς» τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κ. Ολάντ, προκάλεσαν θετικό προβληματισμό, και ειλικρινά πιστεύω πως εάν προσπαθήσουν να κάνουν πράξη τα λόγια τους μέχρι τις εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.

Ο κ. Κάμερον, που ηγείται μιας αμαρτωλής πρώην αποικιοκρατικής χώρας, η οποία κατέστρεψε λαούς και εξαγόρασε τις συνειδήσεις ολόκληρων γενιών, δεν έχει καμία απολύτως επιρροή σε διεθνές επίπεδο και κάθε δήλωσή του αντιμετωπίζεται με αντίδραση και άρνηση. Οταν ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, εκβίασε το λαό της Κύπρου να ψηφίσει το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, όλοι ήμασταν βέβαιοι ότι το «όχι» θα συντρίψει το «ναι», όπως και έγινε.

Οι εκβιασμοί και οι απειλές δεν περνούν σε κανένα λαό. Εάν οι ηγέτες της Ευρώπης επιθυμούν πραγματικά να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να δώσουν ελπίδα στο λαό.

Διαφορετικά, η οργή θα εκφραστεί με πιο ισχυρό τρόπο στις 17 Ιουνίου και τα όποια «αποτρεπτικά σχέδια» των Βρετανών και των Γερμανών θα καταρρεύσουν. Εάν πιστεύουν ότι η τύχη του ευρώ παίζεται στις εκλογές, τότε ας επιλέξουν την ανάπτυξη και ας αφήσουν κατά μέρος τη λιτότητα και τις απειλές που επιταχύνουν την επέκταση της κρίσης σ’ όλη την Ευρωζώνη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=112867893

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: