Απέπλευσε από τη Λάρνακα αμερικανικό πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό: Πάει για Συρία;




Απέπλευσε τη Δευτέρα, από το λιμάνι της Λάρνακας, αντιτορπιλικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού, το οποίο διαθέτει πυραύλους «Τόμαχοκ».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το πλοίο αποτελεί μια από τις επιλογές της Ουάσινγκτον για τη διεξαγωγή ενδεχόμενης επίθεση εναντίον της Συρίας, ως αντίδραση των ΗΠΑ στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να διαπράχθηκε το Σάββατο στην ανταρτοκρατούμενη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αμερικανικού 6ου Στόλου, το πλοίο USS Donald Cook ολοκλήρωσε χθες προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λάρνακα, από όπου και απέπλευσε.

Προστίθεται ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν «η σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου καθώς τα δύο έθνη εργάζονται από κοινού για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

«Η παρουσία του πλοίου στη Μεσόγειο είναι απόδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας στην περιφερειακή ασφάλεια», προστίθεται σε σχετική καταχώρηση, στη ιστοσελίδα του 6ου Στόλου.

Αναφέρεται επίσης ότι τα πλοία του 6ου Στόλου, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, διεξάγουν μια σειρά από κοινές και ναυτικές ασκήσεις, συχνά σε συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους «ώστε να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και την Αφρική».

Δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ κάνουν την ίδια στιγμή αναφορά στο αμερικανικό πλοίο, ως μια από τις επιλογές των ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία με πυραύλους. Υπενθυμίζεται συναφώς η επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν πριν από ένα χρόνο οι ΗΠΑ, ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Washington Examiner, επικαλούμενη πηγή στο αμερικανικό ναυτικό, γράφει ότι στην περιοχή υπάρχει ένας αριθμός πλοίων με «Τόμαχοκ», περιλαμβανομένου του USS Donald Cook που απέπλευσε από την Κύπρο και βρίσκεται εν πλω στην Ανατολική Μεσόγειο, σε απόσταση βολής από τη Συρία.

Η Βρετανική Telegraph σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να εκτελέσουν οποιαδήποτε διαταγή για επίθεση, ενώ κάνει ακολούθως αναφορά στην παρουσία του αμερικανικού καταδρομικού USS Donald Cook.

Η ιστοσελίδα “Foreign Policy” αναφέρεται επίσης σε σχετικό της άρθρο της στην παρουσία πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, οπλισμένα με «Τόμαχοκ» και σημειώνει τον απόπλου του USS Donald Cook από τη Λάρνακα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα ληφθεί μια απόφαση πολύ σύντομα, αναφερόμενος στην πιθανολογούμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης από πλευράς της Ουάσινγκτον, μετά την επίθεση με «τοξικά αέρια» στη Ντούμα, τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
10/04/2018 11:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: