“Βόμβες” του στρατηγού Βότελ στο Κογκρέσο: Ο Άσαντ κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο




Την πραγματική εικόνα της κατάστασης σε τρία καυτά μέτωπα του πλανήτη έδωσε σε επιτροπή του Κογκρέσου ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Ο Βότελ «βομβάρδισε» τους γερουσιαστές λέγοντάς τους πως ο Άσαντ έχει κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του, οι Σαουδάραβες κάνουν ό,τι θέλουν στην Υεμένη με τον οπλισμό και τα καύσιμα που παρέχουν ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ και τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ είπε πως η συμφωνία με το Ιράν, την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει πως θα εγκαταλείψει, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο ίδιος είπε ότι η JCPOA (τα αρχικά της συμφωνίας με το Ιράν) έθεσε υπό έλεγχο μια μεγάλη απειλή και εάν η συμφωνία αυτή δεν υπάρχει τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος διαχείρισης του πυρηνικού προγράμματος.

Η ειρωνεία είναι πως την ώρα που ο Βότελ μιλούσε στους γερουσιαστές ο Τραμπ απέλυε τον Ρεξ Τίλερσον από το State Department μετά από μια σειρά διαφωνιών μεταξύ των οποίων και ο χειρισμός της υπόθεσης του Ιράν.

«Θα υπάρξει ανησυχία (στην περιοχή), νομίζω, σχετικά με το πώς έχουμε την πρόθεση να διαχειριστούμε αυτή τη συγκεκριμένη απειλή εάν δεν καλυπτόμαστε από τη συμφωνία… Αυτή τη στιγμή, είναι προς το συμφέρον μας νομίζω να διατηρήσουμε τη συμφωνία αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο Βότελ.

Ο Αμερικανός στρατηγός δεν δίστασε να πει την ωμή αλήθεια και για την κατάσταση στη Συρία ξεκαθαρίζοντας πως ο Άσαντ έχει ήδη κερδίσει τον εμφύλιο στη Συρία.

Αφού αρχικά εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί η στήριξη της Μόσχας στον Άσαντ είναι η πολιτική και διπλωματική οδός, πρόσθεσε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επέμβασης με χερσαίες ή εναέριες δυνάμεις: «Βέβαια, εάν υπάρχουν άλλα πράγματα που εξετάζονται, τότε θα κάνουμε αυτό που θα μας ειπωθεί.. αλλά δεν συνιστώ κάτι τέτοιο τη συγκεκριμένη στιγμή».

Ως προς το θέμα της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας με τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο Βότελ σημείωσε ότι η υπηρεσία του δεν γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά καύσιμα και πυρομαχικά στην Υεμένη και πως οι Σαουδάραβες είναι ανεξέλεγκτοι σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: Reuters, Daily Mail, Haaretz

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: