Τζέφρι Πάιατ: Ανησυχώ για αθέλητα περιστατικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Video)




Την κομβική σημασία που έχει η χώρα μας ως προς τη διατήρηση της σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή αναγνωρίζει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν «κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ζει εδώ και καιρό, εκατοντάδες χρόνια, σε μια περίπλοκη γειτονιά. Έχετε μακρά ιστορία με την Τουρκία. Δεν ανησυχώ για γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια. Και είναι σαφές για μένα ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι δεσμευμένος σε μια ισχυρή και σταθερή σχέση και από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι δεν ανησυχώ για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σαφές ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Γι’ αυτό που ανησυχώ, όπως είπα και στη συζήτηση πριν από λίγο, είναι για μια σειρά αθέλητων περιστατικών και γι’ αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι’ αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς το πρόγραμμα διάσωσης λήγει σε μερικούς μήνες, είπε ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εργαστεί πολύ σκληρά όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου. Ερωτηθείς για την απομείωση του ελληνικού χρέους ο κύριος Πάιατ, είπε: «Είναι ένα μείζον ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η άποψη των ΗΠΑ είναι σαφής και δηλώθηκε επίσης από τον Πρόεδρο Τραμπ όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Πιστεύουμε πως η ανακούφιση κρατικού χρέους θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία για να μπει η Ελλάδα σ’ ένα θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης. Τελικά όμως αυτό πρέπει να επιλυθεί από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της».

03/03/2018 18:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: