Το τριπλό μήνυμα του Πούτιν και η βαθύτερη στρατηγική της Ρωσίας: Τα μαντάτα στη Δύση…




Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης*

Μόλις δεκαεπτά ημέρες χωρίζουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από το να διεκδικήσει για ακόμη μία φορά την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Και διάλεξε αυτή τη στιγμή για να στείλει πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του ακροατήριο και την εκλογική του πελατεία. Κυρίως όμως έστειλε ορισμένα τρανταχτά μηνύματα προς τη Δύση.

Με τη χθεσινή παρουσίαση ορισμένων νέων και τεχνολογικά πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων  της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Πούτιν έστειλε ένα τριπλό μήνυμα στη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Θα χρησιμοποιήσω πυρηνικά αν απειληθώ…»

Το πρώτο μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση είναι σαφέστατο και το δήλωσε ευθαρσώς και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος. Είπε ότι αν απειληθούν ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας ή η εθνική της ακεραιότητα, ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει (τακτικά) πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί!

Με αυτή του τη δήλωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει – τουλάχιστο φραστικά – τη στρατηγική του εναντίον της Δύσης και επαναφέρει στο προσκήνιο τον πυρηνικό πόλεμο – έστω σε τακτικό επίπεδο – πεδίο δηλαδή στο οποίο η Ρωσία είχε ανέκαθεν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η ιστορία έδειξε ότι σε επίπεδο υπερδυνάμεων, το πυρηνικό όπλο έχει κυρίως χαρακτήρα αποτροπής και όχι αναγκαστικά επιλογής προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο θέατρο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, με αυτή του τη δήλωση ο Ρώσος Πρόεδρος ουσιαστικά «νομιμοποιεί» και άλλες δυνάμεις που διαθέτουν, φανερά ή κρυφά, πυρηνικά οπλοστάσια, αν τυχόν απειληθούν ζωτικά τους συμφέροντα ή η εδαφική τους ακεραιότητα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας.

«Δεν έχει μόνο η Δύση έξυπνα όπλα»

Με την παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, ο κ. Πούτιν μίλησε για πυραύλους κρουζ με δυνατότητα αποφυγής / παράκαμψης των Δυτικών ραντάρ και των αντιβαλλιστικών ασπίδων.

Εάν κάτι τέτοιο όντως αληθεύει, τότε μιλάμε για μία ολική ανατροπή του αμυντικού σχεδιασμού της Δύσης εναντίον της Ρωσίας αλλά και εναντίον άλλων δυνάμεων όπως είναι για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα ή το Ιράν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για ένα πυρηνικό μικρο-πυραυλοκινητήρα που θα καθιστά, ακόμη και μικρούς πυραύλους, συστήματα με απεριόριστο βεληνεκές!

Επίσης, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και «ερασιτεχνικά» βίντεο που δείχνουν να επιχειρούν στον ουρανό της Συρίας υπερσύγχρονα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.

«Κατασκευάζω καλύτερα και οικονομικότερα όπλα από αυτά της Δύσης»

Το τρίτο μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση κωδικοποιείται στη φράση «κατασκευάζω καλύτερα και οικονομικότερα όπλα από αυτά της Δύσης».

Η υπόθεση πώλησης του Ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία ανησύχησε ή άνοιξε την όρεξη και σε άλλα κράτη να τους προμηθευτούν. Παραδοσιακοί πελάτες των ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, ο ένας μετά τον άλλο αναγνωρίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ρώσων σε ορισμένα οπλικά συστήματα έναντι αυτών της Δύσης, αρχίζουν να διαφοροποιούνται και δίνουν παραγγελίες στη Ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Η Ρωσία πλέον “τρώει” μερίδια αγοράς από παραδοσιακούς πελάτες της Δυτικής αμυντικής βιομηχανίας…

Η Δύση οφείλει να προβληματιστεί…

Το χθεσινό, τριπλό μήνυμα Πούτιν πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά!

Δεν αφορά μόνο το γόητρο της Ρωσίας και το πλασάρισμα μιας εικόνας με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο της χώρας ενόψει εκλογών.

Φαίνεται πως εδώ υπάρχει μία βαθύτερη στρατηγική της Μόσχας, ανεξάρτητα αν τα τεχνολογικά της επιτεύγματα στην αμυντική τεχνολογία είναι αληθινά ή απλές μακέτες.

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Αρθρογράφος του HellasJournal.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: