Το “Σύνδρομο Snowden” ακόμα στοιχειώνει την NSA: Θα τα καταφέρει ο νέος διοικητής…




Για τη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) αναμένεται να εγκρίνουν οι Αμερικανοί γερουσιαστές τον αντιστράτηγο Paul Nakasone, σημερινό διοικητή της Διοίκησης Κυβερνοπολέμου του στρατού των ΗΠΑ με έδρα το Fort Meade στο Maryland, όπου βρίσκεται και η NSA.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πρόκειται να είναι πιεστικοί απέναντι στον αντιστράτηγο Paul Nakasone, διότι καλείται να αναδιαρθρώσει την υπηρεσία σε νέες βάσεις, μετά από μία μεγάλη περίοδο κριτικής προς το έργο που παράγει η NSA, την αποτελεσματικότητά της, και σε μία εποχή που το σκηνικό στον τομέα των πληροφοριών γίνεται κρίσιμο και επηρεάζει καθοριστικά τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Ο αντιστράτηγος Nakasone έχει μακρά θητεία στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών και θα κληθεί να ηγηθεί της κορυφαίας υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας που σήμερα απασχολεί περί τους 36.000 χάκερς, ειδικούς επί των πληροφοριών και της πληροφορικής και άλλες κρίσιμες ειδικότητες.

Η NSA βρίσκεται σε κρίση, τα στελέχη της έχουν χαμηλό ηθικό, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και διαρροών κρίσιμων πληροφοριών, και υφίσταται διαρκώς ανταγωνισμός από τις ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη Silicon Valley που πολλά έμπειρα στελέχη της υπηρεσίας την εγκαταλείπουν, μετά από ένα χρονικό διάστημα, και επιλέγουν μια πολιτική καριέρα με πολύ καλύτερες αποδοχές.

Το 2013 το σκάνδαλο με τον πρώην πράκτορα Edward Snowden, που έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και πληροφορίες για την υπηρεσία, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, δίνοντας κατάθεση σε άλλη επιτροπή του Κογκρέσου, ο αντιστράτηγος Nakasone είχε δηλώσει ότι η Ρωσία και η Κίνα αισθάνονται ελεύθερες στο να δρουν στον κυβερνοχώρο και η δουλειά που κάνουν οι ΗΠΑ στον τομέα αποτελεί τον μόνο φραγμό απέναντί τους.

Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος διοικητής της NSA καταθέτει, προκειμένου να λάβει έγκριση, σε δύο επιτροπές του Κογκρέσου, στην επιτροπή Intelligence Committee και στην επιτροπή Armed Services Committee. Στη συνέχεια και οι δύο επιτροπές θα πρέπει να εγκρίνουν την τοποθέτησή του, κάτι το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται αναμενόμενο.

Όταν εγκριθεί η τοποθέτηση, ο αντιστράτηγος Nakasone θα αντικαταστήσει στη θέση του διοικητή της NSA τον ναύαρχο Mike Rogers που ηγείται της υπηρεσίας από το 2014.

Reuters
16/03/2018
Washington D.C., USA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: