Το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι: Σύλληψη στρατιωτικών, κτύπημα στο Γαύδος




Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Μετά το Τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, όπως όλοι μας γνωρίζουμε με ένα Τουρκικό ελικόπτερο έφθασαν στη χώρα μας οκτώ καλά παιδιά Τούρκοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της ανατροπής του Ερντογάν που ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ένα πρωί ή απόγευμα μετά από λίγες ημέρες, αφού είχε ηρεμήσει η κατάσταση μετά το πραξικόπημα φαίνεται ότι «ο φίλος μου ο Ταγίπ Ερντογάν» – έτσι θα τον αποκαλώ στο εξής- αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Αλέξη να τον ευχαριστήσει που η χώρα μας καταδίκασε από την αρχή το πραξικόπημα και παράλληλα να του ζητήσει την ταχεία επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών στην Τουρκία.

Αυτά που αναφέρω παρακάτω είναι ο διάλογος που εκτιμώ ότι κάπως έτσι εξελίχτηκε μεταξύ του Ερντογάν και του Τσίπρα.

  • Έλα Αλέξη τι κάνεις; είμαι ο Ταγίπ. Θέλω να σε ευχαριστήσω για την υποστήριξή σου από την πρώτη στιγμή, πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές αλλά είμαι καλά, τώρα έχω ησυχάσει απ’ όλη την ιστορία με τους πραξικοπηματίες. Αλέξη όπως ξέρεις – συνεχίζει ο Ταγίπ- οκτώ δικοί μας βούτηξαν ένα ελικόπτερο και έφθασαν σε σας. Αλέξη πιστεύω να καταλαβαίνεις ότι θα πρέπει να μας επιστραφούν το ταχύτερον δυνατόν για να δικαστούν σύμφωνα με την Τουρκικό δίκαιο. Είμαι καλά και καταλαβαίνω ότι πέρασες μεγάλη μπόρα, όσον αφορά για τους οκτώ θα δω τι μπορώ να κάνω να σου τους επιστρέψω το ταχύτερο, ήταν η απάντηση του Αλέξη.

Μετά από μερικές ημέρες παίρνει τηλέφωνο ο Ταγίπ τον Αλέξη. Έλα Αλέξη τι κάνεις ; Ακόμη περιμένω τους οκτώ . Συμβαίνει κάτι; Ξέρεις Ταγίπ (απαντά ο Αλέξης) το όλο θέμα το εξετάζει η Ελληνική δικαιοσύνη, εκτιμώ όμως ότι γρήγορα θα τελειώσει η ιστορία αυτή και θα σας τους παραδώσουμε σύντομα.

Ο χρόνος περνάει, η Ελληνική δικαιοσύνη αποφαίνεται αρνητικά ως προς την παράδοση των οκτώ πραξικοπηματιών με την αιτιολογία ότι δεν θα δικασθούν δίκαια και τους περιμένουν (δικαιολογημένα) πολύ δύσκολες ημέρες στις τουρκικές φυλακές.

Ο χρόνος περνάει, ο Ταγίπ μιλά πάλι με τον Αλέξη. Τι θα γίνει Αλέξη με τους οκτώ; Ρωτά «ο φίλος μου». Ξέρεις Ταγίπ η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε αρνητικά και εγώ δεν έχω θεσμικά το δικαίωμα να επέμβω, αλλά θα δω τι μπορεί να γίνει με το θέμα.

Περνούν ένα, δύο,…, έξι μήνες, ένας χρόνος και η ελληνική δικαιοσύνη επιμένει πολύ σωστά ότι οι οκτώ δεν μπορούν να επιστραφούν λόγω του κλίματος που επικρατεί στην Τουρκία με την αιτιολογία ότι η δίκη τους θα είναι κατευθυνόμενη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • Τώρα, «ο φίλος μου» έρχεται επισκέπτης στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Αλέξη , μας λέει τα δικά του ενώπιον του Παυλόπουλου και συνεχίζει το τροπάριό του όχι μόνο για τις γκρίζες ζώνες αλλά επιμένει και για την επιστροφή των οκτώ. Συγνώμη Ταγίπ αλλά το όλο θέμα υπερβαίνει τις θεσμικές μου αρμοδιότητες ήταν η απάντηση του Αλέξη μας.

Ο «φίλος μου» τα παίρνει στο κρανίο και του απαντά: Τι λες τώρα; Άλλα μου υποσχέθηκες. Είσαι καλά; Λυπάμαι Ταγίπ μου, σου επαναλαμβάνω είναι θέμα που έχει ξεφύγει από την αρμοδιότητά μου και δυστυχώς δεν μπορώ να επέμβω. Εντάξει, λέει από μέσα του, θα σας φτιάξω εγώ, λέει ο «φίλος μου» και άρχισε να σκέφτεται ήδη πως θα διαχειριστεί στο εξής την όλη κατάσταση. «Ο φίλος μου» είναι έξυπνο και επίμονο παλικάρι, συνεπώς ξέρει και άλλα μονοπάτια!

Ποιο ήταν το μονοπάτι; Η ιστορία με τον εμβολισμό του «Γαύδος» που εφόσον είχε επιτυχία θα συλλαμβάνανε το πλήρωμα με το επιχείρημα ότι είχαν παραβιάσει τα δικά τους θαλάσσια ύδατα. Στη συνέχεια «ο φίλος μου» έβαλε μπροστά το σχέδιο (β) και είδαμε την επιχείρηση παγίδευσης και σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας που ο χρόνος επιστροφής τους είναι συνάρτηση με τα σχέδια του « φίλου μου» και με το έργο που θα δούμε λίαν προσεχώς στους «κινηματογράφους του Αιγαίου» και όχι μόνο.

Τώρα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο και τον ακριβή τόπο της σύλληψης των δύο στρατιωτικών μας που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν γιατί προέχει η ασφαλής επιστροφή του ανθυπολοχαγού και του λοχία στην πατρίδα τους.

Η ιστορία αυτή αν ληφθεί υπόψη και η ουδετερότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο θέμα θα έχει διάρκεια και η επιστροφή των δύο θα εξαρτηθεί από τις επόμενες εξελίξεις.

Εύχομαι και ελπίζω να μην βρεθούμε εμείς στην δυσάρεστη θέση Αλέξη μας να παρακαλούμε εμείς τον «φίλο μου» για την ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο και επιπλέον να σου ανταποδίδει με το ίδιο νόμισμα ό,τι και αυτός από τη στιγμή που δεν έχει την θεσμική αρμοδιότητα να επέμβει στην Τουρκική δικαιοσύνη παρότι τα δύο γεγονότα είναι ασύμβατα μεταξύ τους.

  • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: