Ένας άλλος κόσμος έρχεται… Είναι η πραγματικότητα ή πρόκειται για φαντασία;




ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ Daimler Benz, Dieter Zetsche. ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΜΑΣ, ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Dieter Zetsche. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο Διαδίκτυο διακινείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, αν και φαίνεται πως είναι παλαιά, από τον επικεφαλής της Daimler Benz, Dieter Zetsche. Επιλέξαμε να τη μεταφράσουμε διότι κάποια πράγματα είναι πέραν κάθε λογικής! Φέρεται να πρόβλεψε τις ενδιαφέρουσες αλλαγές που θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον, και αυτά που φέρεται να αναφέρει παραπέμπουν σε έναν άλλο κόσμο που ο άνθρωπος περνά σε δεύτερη μοίρα. 

Φέρεται να είπε ότι οι ανταγωνιστές τους δεν είναι πλέον άλλες εταιρείες αυτοκινήτων, αλλά η Tesla, η Google, η Apple, η Amazon  και κάποιες άλλες σαν αυτές.

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε τα εξής, τα οποία ανεξάρτητα από αυτόν που τα δήλωσε είναι συναρπαστικά, αν και ανησυχητικά. (Σημειώνουμε ότι δεν επιβεβαιώσαμε, από την πλευρά της εταιρείας, ότι τα παρακάτω είναι σημειώσεις από την ομιλία του επικεφαλής της):

Το λογισμικό θα διακόψει τις περισσότερες παραδοσιακές βιομηχανίες κατά τα επόμενα 5-10  χρόνια.

Το Uber είναι απλώς ένα εργαλείο λογισμικού, δεν διαθέτει αυτοκίνητα και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στον κόσμο.

Η Airbnb είναι πλέον η  μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εταιρεία στον κόσμο, αν και δεν  διαθέτει ιδιοκτησίες.

Τεχνητή νοημοσύνη : Οι  υπολογιστές γίνονται εκθετικά καλύτεροι στην κατανόηση του  κόσμου. Φέτος, ένας υπολογιστής χτύπησε τον καλύτερο παίκτη Go στον κόσμο, 10 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Νομικά  :  Στις ΗΠΑ, οι νέοι δικηγόροι δεν  μπορούν ήδη να βρουν δουλειά.  Λόγω της IBM Watson, μπορείτε να  πάρετε νομικές συμβουλές (μέχρι τώρα για περισσότερο ή λιγότερο  βασικά πράγματα) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με 90% ακρίβεια σε  σχέση με 70% ακρίβεια όταν γίνεται από ανθρώπους. Έτσι, αν σπουδάζετε νομικά,  σταματήστε αμέσως. Στο μέλλον θα υπάρχουν 90% λιγότεροι δικηγόροι,  μόνο ειδικοί θα παραμείνουν.

Ιατρική Διάγνωση  : Ο Watson βοηθά ήδη τους  νοσοκόμους να διαγνώσουν καρκίνο, με 4 φορές μεγαλύτερη  ακρίβεια από τους νοσηλευτές.

Αναγνώριση Προσώπων  :  Το Facebook έχει τώρα ένα λογισμικό  αναγνώρισης σχεδίων που μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα καλύτερα  από τον άνθρωπο. Το 2030, οι υπολογιστές θα γίνουν πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους.

Αυτοκίνητα  : Το 2018 θα  κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά τα πρώτα αυτοκίνητα αυτο-οδήγησης.  Περί το 2020, το σύνολο της βιομηχανίας θα αρχίσει να  διαταράσσεται. Δεν θα θέλετε πια να έχετε ένα αυτοκίνητο … Θα  καλείτε ένα αυτοκίνητο με το τηλέφωνό σας, θα εμφανιστεί εκεί που είσαστε και θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας. Δεν  θα χρειαστεί να το παρκάρετε, θα πληρώσετε μόνο για την απόσταση  που το χρησιμοποιήσατε και θα μπορείτε να είστε παραγωγικοί  κατά την οδήγηση. Τα παιδιά μας δεν θα λάβουν ποτέ άδεια  οδήγησης και δεν θα χρειαστεί ποτέ να  αποκτήσουν αυτοκίνητο.

Θα αλλάξουν οι πόλεις, γιατί  θα χρειάζονται 90-95% λιγότερα αυτοκίνητα για αυτό.

Θα μπορούμε  τότε να μετατρέψουμε τους προηγούμενους χώρους στάθμευσης  σε πάρκα.

Τροχαία Ατυχήματα  :  1.2 εκατομμύρια άνθρωποι  πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως. Έχουμε  τώρα ένα ατύχημα κάθε 100.000 χλμ. Με την αυτόνομη οδήγηση θα πέσει  αυτός ο δείκτης σε ένα ατύχημα κάθε 10 εκατομμύρια χλμ.  Αυτό θα σώσει ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο.

Πολλοί μηχανικοί της Volkswagen  και της Audi είναι εντελώς τρομαγμένοι από την Tesla.

Οι εταιρείες ασφάλισης  αυτοκινήτων θα έχουν τεράστια προβλήματα επειδή χωρίς  ατυχήματα, η ασφάλιση των αυτοκινήτων θα γίνει πολύ  φθηνότερη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ασφάλισης  αυτοκινήτων θα εξαφανιστεί σιγά-σιγά.

Η ακίνητη περιουσία θα  αλλάξει. Επειδή αν μπορείτε να εργαστείτε ενώ ταξιδεύετε, οι  άνθρωποι θα πάνε πιο μακριά για να ζήσουν σε μια πιο όμορφη  γειτονιά.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα  γίνουν συνηθισμένα για το 2020. Οι πόλεις θα είναι λιγότερο  θορυβώδεις γιατί όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα  λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει  απίστευτα φθηνή και καθαρή. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεις  από τον ήλιο είναι σε εκθετική καμπύλη για 30 χρόνια και τώρα  μπορείτε να δείτε τις εκρηκτικές επιπτώσεις.

Ηλιακή Ενέργεια  :  Πέρυσι, περισσότερη ηλιακή  ενέργεια εγκαταστάθηκε παγκοσμίως από ό, τι από τα  ορυκτά.

Οι εταιρείες ενέργειας προσπαθούν απεγνωσμένα να  περιορίσουν την πρόσβαση στο δίκτυο για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό από τις οικιακές ηλιακές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό  δεν μπορεί να διαρκέσει. Την στρατηγική αυτή θα την αναλάβει  η τεχνολογία.

Πόσιμο Νερό  :  Με φτηνή ηλεκτρική ενέργεια  έρχεται φθηνό και άφθονο νερό. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού  χρειάζεται τώρα μόνο 2kwh ανά κυβικό μέτρο (@ 0,25 σεντ). Δεν  έχουμε σπάνη νερού στα περισσότερα μέρη, έχουμε μόνο λίγη ποσότητα πόσιμου νερού. Φανταστείτε οτι θα είναι εφικτό κάποιος να έχει τόσο καθαρό νερό όσο του  χρειάζεται, σχεδόν χωρίς κόστος.

Καινοτομίες για την υγεία : Η  τιμή Tricorder X θα ανακοινωθεί φέτος. Υπάρχουν εταιρείες που θα  κατασκευάσουν μια ιατρική συσκευή (που ονομάζεται  “Tricorder” από το Star Trek) που λειτουργεί με το τηλέφωνό σας, η  οποία λαμβάνει τη σάρωση του αμφιβληστροειδούς σας, το δείγμα του αίματός σας και μπορείτε να αναπνεύσετε σε αυτό. Στη συνέχεια θα αναλύει 54  βιοδείκτες που θα εντοπίσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια. Θα  είναι πολύ φτηνή εξέταση, οπότε σε λίγα χρόνια όλοι σε αυτόν τον  πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στην ιατρική ανάλυση παγκόσμιας  κλάσης, σχεδόν δωρεάν. Αντίο, ιατρικά ιδρύματα.

Τρισδιάστατη εκτύπωση : Η τιμή  του φθηνότερου εκτυπωτή 3D μειώθηκε από $ 18.000 σε $ 400 μέσα σε 10  χρόνια. Ταυτόχρονα, έγινε 100 φορές πιο γρήγορος. Όλες οι  μεγάλες εταιρείες υποδημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν  3D παπούτσια εκτύπωσης. Ορισμένα κοινά ανταλλακτικά  τμήματα του αεροπλάνου είναι ήδη εκτυπωμένα σε 3D σε απομακρυσμένα  αεροδρόμια. Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει τώρα έναν  εκτυπωτή που εξαλείφει την ανάγκη για το μεγάλο μέρος των  ανταλλακτικών που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν. Στο τέλος του τρέχοντος  έτους, τα νέα έξυπνα τηλέφωνα θα έχουν δυνατότητες 3D σάρωσης. Στη  συνέχεια, θα μπορείτε να σαρώσετε 3D τα πόδια σας και να  εκτυπώσετε τα τέλεια παπούτσια σας στο σπίτι. Στην Κίνα, έχουν ήδη  χρησιμοποιήσει 3D εκτυπωτή και έχτισαν ένα πλήρες κτίριο  γραφείων 6 ορόφων. Μέχρι το 2027, το 10% όλων των προϊόντων που  παράγονται θα έχουν εκτυπωθεί σε 3D.

Εργασία  :  Το 70-80% των θέσεων  εργασίας θα εξαφανιστούν τα  επόμενα 20 χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα  υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας σε τόσο μικρό χρονικό  διάστημα.

Γεωργία : Στο μέλλον θα υπάρξει  ένα γεωργικό ρομπότ αξίας $ 100. Οι αγρότες στις χώρες του 3ου κόσμου  μπορούν στη συνέχεια να γίνουν διευθυντές του τομέα τους αντί  να εργάζονται όλη μέρα στους αγρούς τους. Οι υδροπονικές  καλλιέργειες θα χρειαστούν πολύ λιγότερο  νερό.

Το πρώτο πιάτο Petri που  παρήγαγε μοσχάρι είναι πλέον διαθέσιμο και θα είναι φθηνότερο  από το μοσχάρι που παράγεται αγελάδα το 2018.

Αυτή τη στιγμή, το  30% όλων των γεωργικών επιφανειών χρησιμοποιείται για τις  αγελάδες. Φανταστείτε αν δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο πια.

Υπάρχουν αρκετές νεοσύστατες  εταιρείες που θα φέρουν σύντομα πρωτεΐνες εντόμων στην αγορά.  Περιέχουν  περισσότερη πρωτεΐνη από το κρέας. Θα χαρακτηριστεί ως  “εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών” (επειδή οι  περισσότεροι άνθρωποι  εξακολουθούν να απορρίπτουν την ιδέα της κατανάλωσης εντόμων).

Ψυχολογική Διάθεση  :  Υπάρχει μια εφαρμογή που  ονομάζεται “moodies” η οποία μπορεί ήδη να πει σε τι διάθεση  είστε. Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν apps που μπορούν να πουν από τις  εκφράσεις του προσώπου σας, αν λέτε ψέματα. Φανταστείτε μια πολιτική συζήτηση όπου θα μπορεί να αναγνωρίζεται εάν λένε αλήθεια ή ψέματα οι  ομιλητές.

Το Bitcoin μπορεί να γίνει ακόμη  και το προεπιλεγμένο αποθεματικό νόμισμα … από όλο  τον κόσμο!

Διάρκεια ζωής  :  Αυτή τη στιγμή,  η μέση διάρκεια ζωής αυξάνεται κατά 3 μήνες το χρόνο. Πριν από  τέσσερα χρόνια, η διάρκεια ζωής ήταν 79 ετών, τώρα είναι 80 χρόνια. Ο ίδιος ο ρυθμός αύξησης αυξάνεται και το 2036 η διάρκεια  ζωής θα αυξανεται περισσότερο από ένα έτος ετησίως . Έτσι, όλοι θα  μπορούσαμε να ζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανώς  περισσότερο από 100 χρόνια.

Εκπαίδευση : Τα φθηνότερα  έξυπνα τηλέφωνα βρίσκονται ήδη στα $ 10στην Αφρική και την Ασία. Μέχρι το 2020, το 70% όλων των ανθρώπων θα έχει ένα έξυπνο  τηλέφωνο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουν την ίδια πρόσβαση στην παγκόσμια εκπαίδευση.

Κάθε παιδί μπορεί να  χρησιμοποιήσει την ακαδημία Khan για όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί  για να μάθει στο σχολείο στις  χώρες του πρώτου κόσμου. Έχουν  ήδη κυκλοφορήσει λογισμικά στην Ινδονησία και σύντομα θα  κυκλοφορήσουν αραβικά, σουαχίλι και κινέζικα αυτό το καλοκαίρι. Μπορώ να δω τεράστιες δυνατότητες εάν δώσουμε δωρεάν  την αγγλική εφαρμογή, έτσι ώστε τα παιδιά στην Αφρική και παντού  να μπορούν να μιλούν άπταιστα αγγλικά. Και αυτό θα μπορούσε να  συμβεί μέσα σε μισό χρόνο.

Είναι αυτός είναι ο νέος κόσμος που έρχεται; Λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε, εκτός αν το δούμε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

By- MD Daimler Benz

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: