Θρίαμβος για την ταινία «120 χτύποι το λεπτό» στην απονομή των Βραβείων Σεζάρ




Η ταινία του Ρομπέν Καμπιγιό «120 χτύποι το λεπτό» («120 battements par minute») που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια του αγώνα κατά του AIDS στη Γαλλία της δεκαετίας του 1990, μέσα από τη μάχη που δίνει η οργάνωση Act Up, είναι η μεγάλη νικήτρια των Βραβείων του Γαλλικού Κινηματογράφου Σεζάρ.

Η ταινία που είχε εντυπωσιάσει στις Κάννες και είχε αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ την περασμένη χρονιά, τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κατά την 43η Τελετή Απονομής των Βραβείων. Συνολικά είχε προταθεί για 13 βραβεία της Ακαδημίας των Σεζάρ και τελικά έλαβε έξι.

Με το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Barbara» του Ματιέ Αλμαρίκ τιμήθηκε η ηθοποιός Ζαν Μπαλιμπάρ και με το βραβείο Α΄Ανδρικού ρόλου ο Σουάν Αρλό, για την ερμηνεία του στην ταινία «Petit paysan» του Ουμπέρ Σαρουέλ.

«Αυτή είναι μια μεγάλη ανταμοιβή, την μοιράζομαι μαζί με μια μεγάλη προσωπικότητα. Ευχαριστώ Μπαρμπαρά», δήλωσε η Ζαν Μπαλιμπάρ παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Ο 36χρονος Σουάν Αρλό που παίζει το ρόλο ενός αγρότη στην ταινία του Σαρουέλ δήλωσε: «Για αυτή την ταινία άρχισα να πηγαίνω στη φάρμα, έβαζα μπότες, έβαζα παλτό για να πλησιάσω το χαρακτήρα μέσα από αυτά που κάνει, μαθαίνοντας τις κινήσεις, κάνοντας κάτι απτό με τα χέρια μου».

Φορώντας λευκές κορδέλες, οι πιο λαμπροί εκπρόσωποι του γαλλικού και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου εξέφρασαν την αντίδραση τους απέναντι στη βία κατά των γυναικών και τις διακρίσεις και ένωσαν τις φωνές τους με αυτές πολλών ηθοποιών του Χόλιγουντ που έχουν πάρει θέση υπέρ του κινήματος #ΤimesUp.

Η ταινία «Au revoir là-haut» κέρδισε συνολικά 5 βραβεία, εκ των οποίων το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Αλμπέρ Ντιποντέλ και το βραβείο Καλύτερης Προσαρμογής Σεναρίου, επίσης για τον Ντιποντέλ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Πιερ Λεμέτρ και αναφέρεται σε γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πολύ συγκινημένη, η ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ έλαβε τιμητικό βραβείο Σεζάρ για το σύνολο της καριέρας της από τα χέρια του καλού της φίλου και σκηνοθέτη, Πέδρο Αλμοδόβαρ.

03/03/2018 07:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: