Θα είναι “ισχυρό το μήνυμα” των Ευρωπαίων ηγετών προς την Τουρκία, δηλώνει ο Τουσκ




Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, η ευρωπαϊκή οικονομία, οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμίνιου που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Brexit είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην προ των Συνόδων καθιερωμένη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρει ότι κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου και κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, σε συνέχεια της συζήτησης που είχε διεξαχθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και ενόψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου που θα διεξαχθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας αναμένεται να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία . Ο ίδιος σημείωσε πως οι Βρυξέλλες ήδη εργάζονται με την Αθήνα και τη Λευκωσία για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και πως οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την ‘Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου της Βάρνας . Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Τουσκ στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναφερθεί στις παράνομες δράσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, είχε τεθεί υπό αίρεση στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου από τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο, παράγοντες των Βρυξελλών εκτιμούν ότι η Σύνοδος της Βάρνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον Ντ. Τουσκ την ερχόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

20/03/2018 18:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Tης Μαρίας Αρώνη Βρυξέλλες,
Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: