«Τα Ωραία του Πέραν»: Έκθεση σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Κωνσταντινούπολη




«Τα Ωραία του Πέραν» αφηγούνται με την τέχνη τους δεκαπέντε Έλληνες εικαστικοί που συνδέονται βιωματικά και πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη. Παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση από τις 16/3 έως τις 13/4, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, με την υποστήριξη του Γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Την επιμελείται η Ίρις Κρητικού κι όπως εξηγεί, η ιδέα της για την έκθεση γεννήθηκε «από την επιθυμία της απόπειρας έκφρασης αυτού που αισθανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε και αφουγκραστήκαμε σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες βιωματικές εμπειρίες το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης της Κωνσταντινούπολης, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική και τη σκονισμένη από τους αιώνες ανθρώπινη μνήμη. Τα έργα της έκθεσης- ζωγραφική, φωτογραφία- συγγενεύουν μεταξύ τους με τον συνθηματικό και συμπυκνωμένο τρόπο που συγγενεύουν και οι γεωγραφικές και συναισθηματικές μνήμες όλων των ανεξάντλητων προορισμών».

Όσο για το τρυφερό λογοπαίγνιο του τίτλου της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν» αποτελεί προφανή αναφορά στο δημοφιλές μελόδραμα του Τυμφρηστού «Η Ωραία του Πέραν» (1920) και στη βασισμένη σε αυτό και αντίστοιχα επιτυχημένη ομότιτλη ταινία του Ορέστη Λάσκου (1953) που γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Τα έργα «θα μας ταξιδέψουν στην πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά της Πόλης, στο Πέραν, με την ελπίδα ότι η γειτονιά αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί το σταυροδρόμι των πολιτισμών, όπως και άλλωστε το αποτελεί εδώ και χρόνια» σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Ευάγγελος Σέκερης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κουκουλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίτας, Βαγγέλης Πούλης, Βιργινία Φιλιππούση.

Η έκθεση «Τα Ωραία του Πέραν» θα παρουσιαστεί και το φθινόπωρο του 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα.

08/03/2018 12:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ ,Νατ.Δ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: