Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο, θα μειωθούν έως και 38%, λέει ο οίκος Moody’s




Οι θετικές προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος αντανακλούν την άποψη του, όπως τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s Investors Service, ότι θα συνεχιστούν οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, στηρίζοντας την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και τις νέες δανειοδοτήσεις.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος τονίζει σε έκθεση του με την οποία ενημερώνει τις αγορές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα) θα μειωθούν, συνολικά, στο 35% -38% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το τέλος του 2018 και σημειώνει πως αναμένει για το τρέχον έτος καθαρό κέρδος για το σύνολο του τραπεζικού τομέα μεταξύ €50 και €100 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων προς προβλέψεις συν το κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών είναι περίπου στο 120% και αποτελεί έναν από τους πιο αδύναμους παγκοσμίως.

“Διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα”, αναφέρει η βοηθός αντιπρόεδρος της Moody`s Μελίνα Σκουρίδου, η οποία είναι η αναλύτρια και η συγγραφέας της έκθεσης του οίκου με τίτλο “Προοπτικές Τραπεζικού Συστήματος: Κύπρος – Οικονομική ανάκαμψη για τη μείωση του υψηλού ποσοστού προβληματικών δανείων, οδηγώντας τις θετικές μας προοπτικές”.

“Κατά την άποψή μας, η οικονομία της Κύπρου θα επεκταθεί δυναμικά, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αδύναμης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, καθώς και στην αύξηση των κερδών και του κεφαλαίου τους”, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο Moody`s αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% το 2018 και κατά 2,8% το 2019, λόγω της έκρηξης του τουριστικού ρεύματος, της ανθεκτικής εγχώριας κατανάλωσης και της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων.

Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα βελτιωθούν περαιτέρω, αλλά το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα θα περιορίσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των τραπεζών, τονίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων και στην πώληση ακινήτων που εξασφαλίζουν δάνεια, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση της αδύναμης ποιότητας του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Ο Moody`s αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τρεις βασικές εγχώριες τράπεζες θα μειωθούν στο 35% -38% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το τέλος του 2018, από περίπου 45% το Σεπτέμβριο του 2017.

Επιπλέον, αναμένει ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών θα αυξηθούν με μέτριο ρυθμό σε σχέση με τον ορίζοντα των προοπτικών, τονίζοντας, ωστόσο, τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν ευάλωτα λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις.

Αναφέρει ότι το κενό στις προβλέψεις καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξασφαλίσεις που έχουν οι τράπεζες σε ακίνητα, αλλά οποιαδήποτε πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων, τονίζει ο διεθνής οίκος, θα αποδυνάμωνε την ικανότητα των τραπεζών να ανακτήσουν τα ποσά που παραχώρησαν σε δάνεια, μέσω πώλησης ακινήτων και θα χρειαστεί να προβούν σε πρόσθετες προβλέψεις.

“Ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων προς προβλέψεις συν το κεφάλαιο είναι περίπου στο 120% – ένας από τους πιο αδύναμους μεταξύ των τραπεζών που αξιολογεί ο Moody’s, παγκοσμίως», σύμφωνα με την κ. Σκουρίδου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι εγχώριες κυπριακές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρια κέρδη το 2018, με τον Moody`s να αναμένει καθαρό κέρδος για το σύνολο του τραπεζικού τομέα μεταξύ 50 και €100 εκατομμυρίων, ύστερα από την αναμενόμενη ζημία ύψους €600 μέχρι €700 εκατομμυρίων το 2017.

Στην έκθεση του οίκου Moody`s σημειώνεται ότι οι προοπτικές αφορούν όλες τις τράπεζες με εγχώριες δραστηριότητες, αλλά κυρίως τις τρεις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 64% του ενεργητικού του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/03/2018 21:57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: