Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα κυριότερα προβλήματα της οικονομίας, λέει ο Νικόλας




Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ύστερα από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σημειώνοντας με ικανοποίηση το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα περαιτέρω βήματα.

«Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα να έρθουμε στο Προεδρικό σε μια σύσκεψη των αρχηγών να συζητήσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επάρκειας του τραπεζικού συστήματος», είπε.

Πρόσθεσε ότι έγινε μια «χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, καθώς αυτό είναι – κατά τη δική μας άποψη – ένα από τα βασικότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να τύχει μιας διαχείρισης που θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε χειρότερες συνέπειες και παρενέργειες στο μέλλον αν τα πράγματα αφεθούν να εξελιχθούν, χωρίς την οποιανδήποτε παρέμβαση από πλευράς είτε της εκτελεστικής είτε της νομοθετικής εξουσίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες δικές μας εισηγήσεις, έχουμε παρουσιάσει ένα σημείωμα με δικές μας προτάσεις, και έχουμε εκφράσει τη δική μας βούληση να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση σε αυτά τα πάρα πολύ δύσκολα ζητήματα».

«Σημειώνω με ικανοποίηση το γεγονός ότι έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, καθώς θα συσταθεί μια ειδική επιτροπή, η οποία θα έχει ως καθήκον την εξέταση των περαιτέρω βημάτων που πρέπει να πάρουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι ακριβώς σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να καθοριστεί μια εθνική στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από εκεί και πέρα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μια ειδική επιτροπή, εθνική επιτροπή, εθνική αρχή διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς, δηλαδή όχι μόνο οι τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών, οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων συνδέσμων, Συμβούλιο Αφερεγγυότητας και άλλοι πολλοί, οι οποίοι ακριβώς θα δώσουν εισηγήσεις για επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να εξετάσουμε».

«Απ’ εκεί και πέρα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση αρμόδιων αρχών που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαχείριση αυτού του ζητήματος», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Συμβούλιο Αφερεγγυότητας και το δικαστικό σύστημα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι, φυσικά, να εξετάσουμε και τη βελτίωση των όποιων κενών στις σχετικές νομοθεσίες και για αυτόν ακριβώς το λόγο θα αναμένουμε να ακούσουμε τη σχετική πρόταση της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «σε επίπεδο εκπροσώπων των κομμάτων, διότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν νομοθεσίες τις οποίες θα πρέπει να εξετάσουμε πριν την παρουσίαση τους στη Βουλή, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε, και θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση δεν θα σταματήσει εδώ και δεν είναι ζήτημα μίας ή δύο συνεδριών, αλλά θα είναι μία συζήτηση που θα συνεχιστεί τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα από τα βασικότερα και σοβαρότερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
15/03/2018 14:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: