Συμφωνούν οι Τούρκοι στρατηγοί με τον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς;




Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης

Στο στρατό υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι νόμοι που αν τους παραβιάσεις οι επιπτώσεις είναι τέτοιες που καλύτερα να ευχόσουν να είχες υποπέσει σε πολύ βαρύτερα παραπτώματα από εκείνα που προβλέπουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί. Ένας από αυτούς τους άγραφους νόμους αφορά την αξιοπιστία εκείνου που φορά στρατιωτική στολή.

Όταν ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης σήκωσε την περασμένη Παρασκευή το τηλέφωνο που έχει σε απευθείας γραμμή με τον Τούρκο ομόλογό του, Στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, και μίλησαν, πήρε τη διαβεβαίωση από τον τελευταίο ότι το ζήτημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που έπεσαν στα χέρια τουρκικής περιπόλου θα διευθετηθεί άμεσα και έδειξε την κατανόησή του για το γεγονός στον συνάδελφό του Έλληνα στρατιωτικό ηγέτη.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης ακόμη περιμένει να δει να υλοποιείται η υπόσχεση του Τούρκου συναδέλφου του…

Τι έχει συμβεί;

Ή λοιπόν, ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είπε ψέμματα στον Ναύαρχο Αποστολάκη, κάτι το οποίο αν συνέβη καθιστά τον Τούρκο αρχιστράτηγο παντελώς αναξιόπιστο με ότι αυτό συνεπάγεται ή είναι πραγματικά αδύναμος απέναντι στον πανίσχυρο Ερντογάν που λειτουργεί με δική του ατζέντα εκθέτοντας τον αρχιστράτηγό του.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα ενός αδύναμου Τούρκου αρχιστράτηγου την ώρα που η Τουρκία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στο βόρειο τομέα της Συρίας, την ώρα που έχει ανοιχτά “μέτωπα” με τους Συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, την ώρα που την έχει αγκαλιάσει ασφυκτικά το Κρεμλίνο, και την ώρα που απειλεί με χρήση βίας στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο για τους υδρογονάνθρακες, η εικόνα αυτή του Χουλουσί Ακάρ είναι βούτυρο στο ψωμί των “φίλων” και “εχθρών” της Τουρκίας και φυσικά δίνει πολλά μηνύματα και στα Ελληνικά Επιτελεία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Ακόμη χειρότερα, ένας αναξιόπιστος στρατιώτης – πόσο μάλλον ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας – απέναντι στον γείτονα συνάδελφό του, είναι αναξιόπιστος για κάθε άλλο στρατιωτικό που ο Χουλουσί Ακάρ θα συναντά από εδώ και πέρα στις επαφές του. Αυτό θα έχει κόστος στη στρατηγική και στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.

Η αξιοπιστία είναι μία πολύτιμη αξία και κερδίζεται με πολύ κόπο. Στο χέρι του στρατηγού Ακάρ είναι να τη διαφυλάξει για τον εαυτό του και να υλοποιήσει τάχιστα την υπόσχεσή του στον Έλληνα συνάδελφό του.

Άραγε οι Τούρκοι στρατηγοί συμφωνούν με το παιχνίδι που ετοιμάζει ο Πρόεδρός τους;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: