Στη φάκα των ξένων μυστικών υπηρεσιών ο Ταγίπ Ερντογάν: Συνεργάζεται με τζιχαντιστές!




Τα τελευταία χρόνια οι πληροφορίες για συνεργασία και χρηματοδότηση από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του ομάδων τζιχαντιστών στη Συρία, είναι πολλές και σοβαρές, αναφέρει η γνωστή ιστοσελίδα Turkish Minute σε δημοσίευμα του Abdullah Bozkurt.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα γεγονός σύλληψης ενός πράκτορα από τις αρχές ασφαλείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, έχει ανησυχήσει τρομερά τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Το πρόσωπο αυτό συνελήφθη στο Grand Sheraton Hotel, στο Ντουμπάϊ, την ώρα που έπαιρνε πρωινό, στις 20 Φεβρουαρίου, και ονομάζεται, Mehmet Ali Ozturk. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο άνδρας αυτός εργάζονταν για λογαριασμό ομάδων τζιχαντιστών, κυρίως Τουρκμένων και Τσετσένων, από το 2011 που άρχισε η κρίση στη Συρία.

Το σημαντικότερο όλων φέρεται να σχετίζεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT. Για να καλύψουν τις μυστικές δραστηριότητες ο Ozturk και οι συνεργάτες του, δημιούργησαν μια Ένωση Βοήθειας Τουρκμένων, την Türkmen-Der, το 2015. Στη συνέχεια στην προεδρία της Ένωσης τον διαδέχθηκε, ένας άλλος τζιχαντιστής, ο Hayrullah Dündar, ο οποίος παραμένει Πρόεδρος μέχρι σήμερα.

Αν και παρουσιάζονταν ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, είχαν φωτογραφηθεί να μεταφέρουν όπλα στο έδαφος της Συρίας, σε στρατιωτικές ομάδες τζιχαντιστών, σε συνεργασία με μια φιλοκυβερνητική, ισλαμιστική οργάνωση, την Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief , που είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο όπλων με τζιχαντιστές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η οργάνωση αυτή είχε κατηγορηθεί και για παροχή υλικού σε ομάδες της Αλ Κάϊντα. Επίσης, μια άλλη οργάνωση που συνεργάζονταν με την Turkmen Der, η Imkan-Der,  με έδρα την Κωνσταντινούπολη, συνεργαζόταν με τρομοκρατικές οργανώσει όπως η Al Nushra.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τη σύλληψή του κρύβονται οι Αμερικανοί, ενδιαφέρον για το πρόσωπο αυτό φέρεται να έχουν και οι Ρώσοι, με δεδομένο ότι κάποιες από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν σχέση με την υπόθεση του Ρώσου πιλότου που έπεσε με αλεξίπτωτο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24, από τους Τούρκους.

Μόλις έγινε η σύλληψή του στο Ντουμπάϊ, η ΜΙΤ, διέρρευσε την πληροφορία, σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, για να περιορίσει τη ζημιά. Τουρκικές εφημερίδες γνωστές για τις σχέσεις τους με τη ΜΙΤ, προσπάθησαν να περάσουν την ιστορία, ως συνομωσία εναντίον της Τουρκίας, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόσωπα τα οποία ηγούνται της εκστρατείας για την απελευθέρωση του, όπως ο Servet Turgut, Πρόεδρος του ιδρύματος, Seriyye Knowledge, με έδρα την Άγκυρα, έχει στενές σχέσεις με πρόσωπα που οδηγούν απευθείας στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως ένας από τους πλέον στενούς συμβούλους του, ο Yalcin Topcu, που είχε διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού.

Μένει να δούμε, εάν η σύλληψη του Ozturk, θα οδηγήσει στη στοιχειοθέτηση κατηγοριών εναντίον τούρκων αξιωματούχων ή εάν οι αμερικανικές αρχές ήταν αναμεμιγμένες στη  σύλληψή του. Το μόνο ξεκάθαρο είναι, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για αυτή την πιθανότητα, και θορυβήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός.

HellasJournal.com με πληροφορίες από: Turkish Minute (Abdullah Bozkurt)
05/03/2018
Αθήνα, Greece

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: