Σταματά η Βόρεια Κορέα τα πυρηνικά εάν λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της από τις ΗΠΑ




Η Βόρεια Κορέα συμφωνεί σε μορατόριουμ πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών αν υπάρξουν συνομιλίες με θετική κατάληξη με τις ΗΠΑ.

Αυτό ανακοινώθηκε από νοτιοκορεατικές πηγές μετά τις επαφές που είχε επίσημη αντιπροσωπεία της Σεούλ στη Βόρεια Κορέα με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ανέφεραν πως η χώρα τους δεν έχει λόγο να κατέχει πυρηνικά όπλα αν της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας.

Χθες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε συνάντηση με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας. Η ανωτέρω εξέλιξη προκαλεί μεγάλη εντύπωση πάντως καθώς έρχεται μετά από μια περίοδο κλιμάκωσης της ρητορικής, αλλά και των εχθρικών ενεργειών του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Η βορειοκορεατική τηλεόραση παρουσίασε βίντεο από την συνάντηση. Το κλίμα στην συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμό και η όλη εξέλιξη έγινε με ευχαρίστηση δεκτή στον Νότο, καθώς ο Κιμ φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία του για εθνική επανένωση.

Ήταν η πρώτη συνάντηση Νοτιοκορεατών αξιωματούχων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την άνοδο του τελευταίου στην εξουσία το 2011, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Αξίζει να σημειωθεί πως επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας του προεδρικού γραφείου.

Ωστόσο ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί θεωρώντας πως η Βόρεια Κορέα προσπαθεί μέσω της βελτίωσης των σχέσεών της με τη Νότια Κορέα να αποδυναμώσει τις εναντίον τις αμερικανικές κινήσεις και κυρώσεις και να προσφέρει αφειδώς προπαγανδιστικές επιτυχίες στο εσωτερικό μέτωπο.

Υπάρχει φυσικά και η πιθανότητα αξιοποίησης του καλού κλίματος που δημιουργήθηκε από την συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στη Νότια για περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Βορρά και την έναρξη συνομιλιών του καθεστώτος Κιμ με τις ΗΠΑ. Είναι διατεθειμένος ο Κιμ να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα την ώρα που διακήρυττε πάντα ότι δεν πρόκειται να το πράξει;

Στην συνάντηση πάντως ο Κιμ ζήτησε ενεργοποίηση του διμερούς διαλόγου με τη Νότια Κορέα, την συνεργασία, τις ανταλλαγές και έκανε λόγο για πρακτικά βήματα που θα οδηγήσουν σε συνάντησή του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν.
Η όλη εξέλιξη και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ίσως ανοίξει τον δρόμο για απευθείας διάλογο ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας. Οι Αμερικανοί όμως δεν επιθυμούν προσχηματικό διάλογο και έχουν δηλώσει πως όλα τα μέσα, και τα στρατιωτικά ακόμα, βρίσκονται στο τραπέζι.

Στη νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και ο υφυπουργός Ενοποίησης. Στην συνάντηση ήταν παρούσα και η αδελφή του Κιμ η Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία είχε επισκεφτεί τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία που μετέβη στη Βόρεια Κορέα θα μεταβεί και στις ΗΠΑ, προφανώς, για να ενημερώσει για τα αποτελέσματα.

https://www.haaretz.com/world-news/asia-and-australia/north-korea-agrees-to-moratorium-on-nuclear-and-missile-tests-1.5883054?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: