Στα άκρα οδηγεί τις Σινο-αμερικανικές σχέσεις ο Τραμπ: Οι ΗΠΑ “αγκαλιάζουν” την Ταϊβάν




Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκαλεί η επικύρωση νομοσχεδίου από τον Ντόλανττ Τραμπ, το οποίο προβλέπει στενότερους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν.

Η Κίνα που θεωρεί την Ταϊβάν δική της περιοχή που όμως έχει αποσκιρτήσει περιμένει πλέον την υπογραφή του νόμου από τον Αμερικανό Πρόεδρο για να αποφασίσει την απάντησή της.

Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα που καταφέρνει ο Τραμπ στις Σινο-Αμερικανικές σχέσεις μετά την επιβολή που εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος να επιβάλει στις κινεζικές εισαγωγές και το κάλεσμα του στην Κίνα να μειώσει την μεγάλη εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ουάσιγκτον έχει στηριχθεί στο Πεκίνο για να βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει και την επιβολή κυρώσεων έως και 60 δισ δολάρια κατά της Κίνας για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Πάντως ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λου Κανγκ έχει επισημάνει προς την Ουάσινγκτον ότι πρέπει να τηρήσει την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο μεταξύ των δύο κρατών.
Μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου η πρεσβεία της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της με αυτό και τη σθεναρή αντίθεσή της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σταματήσουν να επιδιώκουν οποιεσδήποτε επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, ή τη βελτίωση των σημερινών σχέσεων με κάθε ουσιαστικό τρόπο».

17/03/2018 02:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ουάσινγκτον

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: