Σε ρυθμούς συνεδρίου το ΔΗΚΟ: Οι υποψήφιοι, οι πέντε βασικές εισηγήσεις που προωθούνται




Σε ρυθμούς Συνεδρίων βαδίζουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι εισηγήσεις άρχισαν ήδη να τρέχουν. Πέντε από τις βασικές εισηγήσεις που φαίνεται να προωθούν αφορούν την ανώτατη ηγεσία του κόμματος τόσο σ’ ό,τι αφορά τις δομές αλλά και σε σχέση με τον τρόπο εκλογής των αξιωματούχων.

Οι διαδικασίες κινούνται σε δύο επίπεδα. Από τη μια είναι οι εισηγήσεις για αλλαγές που ετοιμάζονται όσον αφορά στη λειτουργία του κόμματος ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαΐου και από την άλλη οι διαδικασίες που αφορούν το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου και τους ενδιαφερόμενους για διεκδίκηση θέσης στην ιεραρχία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται διάφορα σενάρια αλλαγών και να φτάνουν εισηγήσεις ενώπιον των μελών της Γραμματείας του κόμματος τα οποία αποτελούν και την Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος.

Μεταξύ αυτών είναι:

1. η αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων του κόμματος από ένας που είναι σήμερα σε τρεις, καθώς επίσης
2. η διεξαγωγή των εκλογών σε κοινή μέρα για τον πρόεδρο και όλες τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας. Σήμερα, βάσει του καταστατικού του κόμματος, η εκλογή προέδρου γίνεται σε ξεχωριστή μέρα από τις εκλογές για τα υπόλοιπα αξιώματα. Δηλαδή του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος, του ή των αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα του κόμματος, του γενικού οργανωτικού, του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και των Επαρχιακών Επιτροπών. Θα παραμείνει για πρακτικούς λόγους διαφορετική μέρα εκλογών για τις τοπικές επιτροπές, ο αριθμός των οποίων δεν επιτρέπει ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογής.
3. Σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων σε τρεις, γίνονται σκέψεις όπως οι θέσεις του γενικού γραμματέα και κεντρικού οργανωτικού του κόμματος να μην είναι αιρετές αλλά να μεταφερθούν στο έμμισθο προσωπικού του κόμματος. Ο λόγος είναι για να μπορούν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο οργανωτικό κομμάτι της δουλειάς τους. Οι τρεις αντιπρόεδροι θα μπορούν να αποκτήσουν περισσότερα καθήκοντα αλλά και αρμοδιότητες.
4. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η σκέψη για καθορισμό ορίου στον αριθμό των θητειών που μπορεί να παραμείνει κάποιος σε κομματικό αξίωμα. Δεν έχει βέβαια ξεκαθαρίσει κατά πόσον αυτό θα αφορά και τον πρόεδρο ή μόνο κάποιες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει μια εισήγηση για καθορισμό ορίου θητειών προκειμένου με αυτό τον τρόπο να δοθεί η δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης της ηγεσίας του κόμματος με νέα στελέχη. Ο ορισμός θητειών είναι πολύ πιθανόν να αφορά και το αξίωμα του βουλευτή. Οι λεπτομέρειες θα είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα συζήτησης του καταστατικού συνεδρίου.
5. Ανάμεσα στις σκέψεις που γίνονται είναι και η αύξηση του αριθμού των υπογραφών των προτεινόντων που θα απαιτούνται για την υποβολή από ένα μέλος υποψηφιότητας για κάποιο αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο, θα επιχειρηθεί να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε ο καθένας που θα βάζει υποψηφιότητα να έχει ένα προσωπικό εκτόπισμα και μια αποδοχή από τα μέλη του κόμματος.

Όλα τα πιο πάνω προς το παρόν αποτελούν σκέψεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη σταλεί από τη Γραμματεία εγκύκλιος προς τις επαρχιακές επιτροπές του κόμματος για ετοιμασία εισηγήσεων ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου. Μέχρι τέλος του μήνα, οι εισηγήσεις αυτές θα πρέπει να φτάσουν ενώπιον της Γραμματείας η οποία στη συνέχεια θα της μεταφέρει στο Εκτελεστικό Γραφείο και στη συνέχεια στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία είναι αυτή που θα καθορίσει τον τελικό κατάλογο των εισηγήσεων οι οποίες θα οδηγηθούν προς συζήτηση και έγκριση στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι που έχει ξεκινήσει στην ουσία και ο προσυνεδριακός διάλογος με την πραγματοποίηση επαρχιακών συνδιασκέψεων σε όλες τις πόλεις, με ομιλητή τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Σε αυτές, πέραν των τοποθετήσεων από τον πρόεδρο του κόμματος, ακολουθεί ελεύθερος διάλογος μεταξύ των μελών και της ηγεσίας του κόμματος.

Άνοιξε ο χορός των υποψηφίων

Του Καταστατικού Συνεδρίου θα ακολουθήσει η Εκλογική Συνέλευση για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Δηλαδή προέδρου, αναπληρωτή προέδρου, αντιπροέδρου, γενικού γραμματέα, κεντρικού οργανωτικού, 15 αιρετών μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται δύσκολο να έχει ανθυποψήφιο, ικανό μάλιστα να τον απειλήσει, παρά τα ανοικτά μέτωπα που έχει εντός και εκτός κόμματος.

Απ’ εκεί και πέρα, ο νυν γενικός γραμματέας του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας, άνοιξε πρώτος το χορό των υποψηφιοτήτων για τη θέση του αναπληρωτή. Ο Μάρκος Κυπριανού ως γνωστό, δεν θα επαναδιεκδικήσει. «Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια και σε ένα κόμμα, που με δίδαξαν, πως το τιμητικότερο αξίωμα στα κοινά δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αξίωμα του ενεργού πολίτη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Μαρίνος Μουσιούττας την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «με αίσθημα ευθύνης προς τον υπερήφανο κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος και με σεβασμό προς την ιστορία του κόμματός μας, ανακοίνωσα μέσα από τη συνέντευξή μου στην εφημερίδα Καθημερινή, την απόφασή μου να διεκδικήσω τη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Μαζί θα διεκδικήσουμε, μαζί θα πορευτούμε και μαζί θα κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο για το κόμμα και τον τόπο μας».

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένονται οι υποψηφιότητες για τη θέση αντιπροέδρου ή αντιπροέδρων, εάν τελικά αυξηθούν οι θέσεις σε τρεις. Στην περίπτωση που γίνει αυτό, η επιδίωξη είναι να υπάρχει ενδιαφέρον από εκπροσώπους διαφόρων επαρχιών. Σήμερα η θέση του αντιπροέδρου παραμένει κενή μετά την παραίτηση Χρίστου Πατσαλίδη.

«Είναι ένα κόμμα φάντασμα»

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ κατά την οποία κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και στις διεργασίες που γίνονται για τη δημιουργία νέου κόμματος με το όνομα Δημοκρατική Παράταξη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποια είναι η ηγεσία αυτής της νέας κίνησης, αλλά και τις θέσεις τις οποίες πρεσβεύει. «Ποια είναι η θέση τους για παράδειγμα στο θέμα του αριθμού των εποίκων ή των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», διότι όπως είπε, «είναι ένα κόμμα φάντασμα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ γυρίζει σελίδα και είναι ανοικτό σε στελέχη του κόμματος που θέλουν να επανέλθουν, αλλά αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι ακριβώς το αντίθετο. Το ΔΗΚΟ, είπε, δεν πρόκειται να μπει σε μια λογική ρεβανσισμού και ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: