«Σαφής η κλιμάκωση» της έντασης στη Συρία, τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι στις Βρυξέλλες




Για «σαφή κλιμάκωση» της έντασης στη Συρία έκανε λόγο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Για την «απογοητευτική» κατάσταση στη Συρία και τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στέφαν ντε Μιστούρα, ανέφερε η Φ. Μογκερίνι. «Βλέπουμε σαφώς μια κλιμάκωση της κατάστασης», συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Καλούμε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να εργαστούν, όπως άρχισαν να κάνουν, για τις ζώνες αποκλιμάκωσης», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ. «Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι όλα βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση», προσέθεσε.

Η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η ΕΕ επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης μιας «συνολικής πολιτικής λύσης για τη Συρία» και συμπλήρωσε ότι αυτό το μήνυμα θα σταλεί στη διεθνή κοινότητα κατά τη Διάσκεψη των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου, υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΟΗΕ. Καταληκτικά είπε πως η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ συνεχίζουν να εργάζονται για την παύση των εχθροπραξιών και την πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου χρειάζεται, στη Συρία και πως είναι απόλυτη ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες στη Γενεύη για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Εξάλλου, η Φ. Μογκερίνι είπε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενημερώθηκαν από τον Βρετανό ομόλογό τους, Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ. «Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί την υπόθεση πολύ στενά και περιμένει από τη Ρωσία να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα, σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

19/03/2018 20:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: