Πιθανή η εν αγνοία μεταφορά του δηλητηρίου από την ίδια τη Γιούλια Σκριπάλ, γράφει η Telegraph




Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρονται να επικεντρώνονται στο σενάριο η Γιούλια Σκριπάλ να μετέφερε εν αγνοία της στο σπίτι του πατέρα της Σεργκέι στο Σόλσμπερι τη νευροπαραλυτική ουσία «Νόβιτσοκ», στην οποία εκτέθηκε η ίδια και ο 66χρονοςς Ρώσος πρώην διπλός μυστικός πράκτορας.

Αυτό αναφέρει η Daily Telegraph επικαλούμενη ανώτερες πηγές.

Οι πηγές αυτές δηλώνουν «πεπεισμένες» ότι η ουσία ήταν κρυμμένη μέσα στη βαλίτσα της 33χρονης, η οποία είχε φτάσει στο Σόλσμπερι από τη Μόσχα το Σάββατο 3 Μαρτίου, μία ημέρα πριν το περιστατικό που έχει προκαλέσει τη διπλωματική σύγκρουση Βρετανίας-Ρωσίας.

Οι αρχές πιστεύεται ότι λαμβάνουν ως βάση εργασίας την υπόθεση ότι η ουσία είχε εισαχθεί σε κάποιο ρούχο ή καλλυντικό ή σε κάποιο δώρο που είχε δοθεί στη Γιούλια Σκριπάλ, η οποία το άνοιξε όταν έφτασε στο σπίτι του πατέρα της με αποτέλεσμα την έκθεση και των δύο. Οι αρχές φέρονται να θεωρούν επίσης πιθανό η ουσία να τοποθετήθηκε στη βαλίτσα της 33χρονης από κάποιον διαρρήκτη που ίσως μπήκε στο διαμέρισμά της στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, σε ενημέρωση των κατοίκων του Σόλσμπερι από την αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι 131 άτομα θεωρείται πιθανό να βρέθηκαν το απόγευμα της προπερασμένης Κυριακής σε σημεία της πόλης που είχαν εκτεθεί στην επικίνδυνη χημική ουσία.

Τα άτομα αυτά παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση μέσω τηλεφώνου από υγειονομικές υπηρεσίες για παν ενδεχόμενο. Συνολικά 46 άνθρωποι εξετάστηκαν από γιατρούς στο νοσοκομείο της πόλης έχοντας εκφράσει ανησυχία για έκθεσή τους στην ουσία.

Συνολικά 24 σημεία στο Σόλσμπερι και σε άλλες περιοχές, όπως στο σπίτι του αξιωματικού της αστυνομίας που νοσηλεύεται, παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία. Τα σημεία αυτά ίσως μείνουν αποκλεισμένα για μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να γίνει πλήρης απολύμανση.

ΚΥΠΕ-Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία-Λονδίνο
16/03/2018 11:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: