Πίεση των Ρώσων στους Ευρωπαίους για έγκριση αγωγών Nord Stream 2 και Turkish Stream 2




Η Ευρωπαϊκή αγορά έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ενεργειακών σχεδιασμών της Μόσχας, αφού πιέζουν σε κάθε ευκαιρία την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και του Turkish Stream 2 προκειμένου, όπως δηλώνουν οι Ρώσοι, να μην υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης στο προσεχές μέλλον.

Με αφορμή την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για τη διαμάχη μεταξύ της ρωσικής Gazprom με την ουκρανική Naftogaz, όπου δικαιώνεται η ουκρανική εταιρεία, ο ρώσος υπουργός ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, σε σχετικές δηλώσεις του επανέλαβε την ανάγκη έγκρισης των εναλλακτικών διαδρομών για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω των σχεδιαζόμενων αγωγών όπως είναι αυτές που προσφέρονται με τον Nord Stream 2 (στο βορρά) και τον Turkish Stream 2 (στο νότο).

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων των δύο αυτών αγωγών απαιτείται η έγκριση των οργάνων της ΕΕ ώστε να μην παραβιάζονται κανόνες περί ανταγωνισμού, με την έννοια επιβολής μονοπωλιακών καταστάσεων μέσω των οποίων δημιουργούνται εξαρτήσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το πρόβλημα τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο δημιουργήθηκε όταν η Ρωσία με την Ουκρανία, όπου μέσω της δεύτερης διέρχονταν οι κυριότεροι αγωγοί προμήθειας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, άρχισαν να αθετούν τις μεταξύ τους συμφωνίες σχετικά με το καθεστώς διέλευσης και την τιμολογιακή πολιτική του αερίου.

Παράλληλα, η ρωσική πλευρά προωθούσε, ήδη πολύ πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014, τα σχέδια κατασκευής των εναλλακτικών αγωγών Nord Stream 2  και τον τότε South Stream.

Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com
08/03/2018
Moscow, Russia

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: