Περί θρησκευτικού τουρισμού η συζήτηση του Πατριάρχη Θεόδωρου με Αιγύπτιο υπουργό




Την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, μέσα από το μοναδικό θρησκευτικό μνημείο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, της «Ροτόντας της Ανατολής», συζήτησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, με τον Υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ελ Ανάνι, τον οποίο υποδέχτηκε, παρουσία Πρέσβεων Ορθοδόξων ευρωπαϊκών κρατών και εκπροσώπων των Κοινοτήτων.

Επισκεπτόμενος για πρώτη φορά τον χώρο, ο Αιγύπτιος Υπουργός Αρχαιοτήτων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, στους μουσειακούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ιεράς Μονής, στις στοές της «Ροτόντας της Ανατολής» και στις υπόγειες Κατακόμβες της.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας με τον Αιγύπτιο Υπουργό Αρχαιοτήτων συζήτησαν θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου και την προβολή των αρχαιολογικών χώρων και θησαυρών της Ιεράς Μονής προς το ευρύ Αιγυπτιακό και παγκόσμιο κοινό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη συμβολή στην ανακαίνιση της Μονής του Μεγάλου Ευεργέτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εφοπλιστού κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πατριάρχου προς τον Αιγύπτιο Υπουργό, ότι «όλες οι θρησκείες ζουν ειρηνικά εδώ σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Αυτή είναι η Αίγυπτος!», με τον κ. Χάλιντ Αλ Ανάνι να εκφράζει το θαυμασμό, τη συγκίνηση και τις θερμότατες ευχαριστίες του, για την ευκαιρία της παρουσίας του στον ιστορικό χώρο.

Στη συνάντηση, το παρών έδωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Χρήστος Μιχαήλ Διάμεσης, της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης, της Βουλγαρίας κ. Lubomir Popov, της Ρωσίας κ. Sergei V. Kirpichenko, της Σερβίας κ. Jugoslav Vukadinovic, της Λευκορωσίας κ. Sergei A. Rachkov, ο Αναπλ. Πρέσβης της Ρουμανίας κ.Cosmin Alexandru Stefanescu, παρόντων του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή, του Προέδρου των αραβοφώνων Ελληνορθόδοξων κ.Φαρίντ Χούρι και του Εξάρχου του Πατριαρχείου Μόσχας π. Βίκτωρος Κουλάγκα.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ.Θεόδωρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής.

Τέλος, στη συζήτηση που είχε ο Μακαριώτατος με τους Πρέσβεις των Ορθοδόξων χωρών, τους προέτρεψε να ενισχύσουν τον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού, προβάλλοντας το ιστορικό, θρησκευτικό και αρχαιολογικό μνημείο του Αγίου Γεωργίου, στις χώρες που εκπροσωπούν.

«Η Αίγυπτος είναι χώρα θρησκευτικού προορισμού και οι χριστιανοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς να την επισκεφθούν, για να πάρουν χάρη και δύναμη, από τα αγιασμένα από την Αγία Οικογένεια χώματά της», κατέληξε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

11/03/2018 22:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ν. Κάτσικα
Κάιρο, Αίγυπτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: