Πατριάρχης Βαρθολομαίος: “Έχουμε βαθύτατες ρίζες στην Πόλη και δεν μας ξεριζώνει κανείς”




Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία προς προσκυνητές από τον δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε τόσο για τις «βαθιές ρίζες» του Πατριαρχείου στην Πόλη, όσο και για τα δεινά της ομογένειας εκεί αλλά και στην Ίμβρο και την Τένεδο.

«Να έρχεστε όσο μπορείτε πιο συχνά στο Πατριαρχείο, στην Κωνσταντινούπολη, που είναι μια όμορφη Πόλη, φιλόξενη Πόλη, ιστορική. Έχουμε ως Γένος και ως Ορθόδοξη Εκκλησία βαθιές, βαθύτατες ρίζες εδώ, και κανείς δεν μπορεί να μας ξεριζώσει», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Εμείς θα φυλάγουμε τις Θερμοπύλες, όσο θέλει ο Κύριος».

Αναφερόμενος στον μικρό πλέον αριθμό μελών της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολημ την Ίμβρο και την Τένεδο τόνισε πως αυτό οφείλεται στις πολιτικές συγκυρίες και πρόσθεσε: «Υπήρξαμε θύματα των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην περιοχή μας. Όλος ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι η Μητέρα Εκκλησία του είναι η Κωνσταντινούπολις. Το Αυτοκέφαλο, που εδόθη το 1850, δεν ήταν δυνατόν ως θεσμός να αποκόψει τους πνευματικούς ιερούς δεσμούς που συνδέουν τον ελληνικό λαό με την μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Είμαστε μια οικογένεια, από την Κρήτη μέχρι το Διδυμότειχο, μέχρις εδώ. Όλοι αποβλέπουμε και έχουμε ως σημείο αναφοράς το Πατριαρχείο μας, την Κωνσταντινούπολη».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ιδιαιτέρως, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία.

«Μέσα στο πλαίσιο της Συνοδικότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήσαμε, πριν από περίπου δύο χρόνια, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Ορθόδοξο Ακαδημία της Κρήτης, και πήραμε καλές αποφάσεις, ομόφωνες, όσοι ήμασταν εκεί, και το λέγω αυτό διότι, όπως θα γνωρίζετε, μερικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, την τελευταία στιγμή, απέσχον, δεν συμμετείχαν σε αυτή τη Σύνοδο, κακώς, κάκιστα, διότι όλα τα είχαμε αποφασίσει, όλοι μαζί, και το πού θα γίνει η Σύνοδος αυτή, και πότε θα γίνει, και ποια θέματα θα συζητήσει, και ποιος θα είναι ο Κανονισμός λειτουργίας της Συνόδου, όλα τα είχαμε αποφασίσει στη Γενεύη και είχαμε προσυπογράψει όλες αυτές τις κοινές και ομόφωνες αποφάσεις μας. Και την τελευταία στιγμή, για λόγους, προφανώς, πολιτικών σκοπιμοτήτων, απουσίασαν μερικές Εκκλησίες, πράγμα όμως το οποίον δεν μας εμπόδισε από το να κάνουμε τη Σύνοδο όπως τα είχαμε αποφασίσει, σεβόμενοι τον εαυτό μας και σεβόμενοι τις υπογραφές που είχαμε βάλει στη Γενεύη».

07/03/2018 22:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: