Όταν οι καλλιτέχνες «στριμώχνονται» σε ένα… Δωμάτιο όλες οι μορφές τέχνης συνυπάρχουν




Μπορούν όλες οι μορφές τέχνης να χωρέσουν σε ένα δωμάτιο; Όταν πρόκειται για το project που διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του «Δωματίου» είναι εφικτό.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Γιώργος Κοντομήνας υπεύθυνος του project, «το “Δωμάτιο” είναι ένας νέος καλλιτεχνικός χώρος έκφρασης, όπου για ολόκληρο τον χρόνο διατηρεί την πόρτα ανοιχτή δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και θεατές όλων των κοινωνικών ομάδων, να συνυπάρξουν σε ένα χώρο κοινό».

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν έργα in situ, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου. Προσεγγίζουν ποικίλες θεματολογίες μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης όπως ζωγραφική, video art, εγκαταστάσεις, μουσική, performance, θέατρο, αφήγηση, μόδα κα. Μάλιστα, ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και άτομα με αναπηρία.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντομήνας κάθε μέρα παρουσιάζονται διαφορετικά έργα και συνδυασμοί. «Το “Δωμάτιο” στοχεύει σε μια διαφορετική εμπειρία για τον θεατή αλλά και τον καλλιτέχνη καθώς αυτοί οι δύο πόλοι θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν μέσα από τη συνύπαρξή τους στον χώρο της έκθεσης».

Σε αυτήν την πολυσυλλεκτική, διαφορετική έκθεση παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, έργα εφαρμοσμένων τεχνών, εγκαταστάσεις, μουσική, θεατρικά έργα, παρουσιάσεις βιβλίων, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, καθώς και ομιλίες που θα πραγματεύονται τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει και να καλλιτεχνεί ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης ή σωματικής κατάστασης.

Μέσα από το πρότζεκτ αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κοντομήνας τίθενται ερωτήματα για την κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου, τη συλλογικότητα αλλά και τη δημιουργικότητα εν μέσω κρίσης κοινωνικής, πολιτικής, αλλά και αξιακής. «Η ιδέα του “Δωματίου” γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μας να φέρουμε όλο και περισσότερους καλλιτέχνες με κάποιου είδους αναπηρία σε επαφή με καλλιτέχνες δίχως αναπηρία μέσω της συνεργασίας και της συνύπαρξης με βαθύτερο σκοπό και στόχο να εμπνεύσει κι άλλους αντίστοιχους χώρους ή διοργανώσεις καλλιτεχνών να γίνουν περισσότερο προσβάσιμοι για όλους».

Το 2018 o εκθεσιακός χώρος του «Δωματίου» θα είναι ανοικτός για συμμετοχές και παρουσιάσεις ολόκληρο το χρόνο και βρίσκεται στην Ομόνοια (Σολωμού 55 και 3ης Σεπτεμβρίου). «Περιμένουμε και φέτος το κοινό να μας επισκεφθεί όπως έγινε και το 2017, όταν 125 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, που συμμετείχαν με έργα τα οποία παρουσιάστηκαν σε 30 διαφορετικές ομαδικές συνθέσεις/εκθέσεις ανάλογα με τις θεματικές που προσεγγίζουν μέσα σε 30 ημέρες. Η εκάστοτε έκθεση είχε διάρκεια μια ημέρα και το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρευρεθεί σε όλες τις εκθέσεις δωρεάν» καταλήγει ο κ. Κοντομήνας.

 

23/03/2018 09:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: