Ορθώς θέσαμε τις εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, λέει ο Κοτζιάς




Ορθώς θέσαμε στο Κραν Μοντανά το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Documento, ο κ. Κοτζιάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνει ότι “το κεντρικό συμπέρασμα είναι (κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι ορθώς θέσαμε στο Κραν Μοντανά το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα αν η Τουρκία διέθετε τέτοια δικαιώματα και μάλιστα νομιμοποιημένα από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία; Το αντίστροφο συμπέρασμα είναι αυτό που πρεσβεύει ο τουρκικός μεγαλοσοβινισμός και αυταρχισμός», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε στη συνέντευξή του ότι «η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, καθώς και των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν προς το παρόν «προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης» και σημείωσε ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος», γι’ αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να είναι «ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε να μην μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

Ειδικότερα, αναφορικά με την Τουρκία και το ζήτημα με τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, ο Υπουργός Εξωτερικών εξηγεί: «Καταγράφουμε τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας σε βάρος μας όσο και σε βάρος τρίτων, όπως η επέμβασή της στη Συρία και στο Ιράκ, η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου, οι πολύχρονες κρατήσεις Γερμανών υπηκόων, η διάθεση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Καλούμε, δε, την Τουρκία να μην προσπαθήσει από μια τέτοια κατάσταση να δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός και μια παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα, εκτιμά ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα παραπάνω στη συνέχιση μιας προκλητικής κίνησης της Τουρκίας. Κίνηση που προς το παρόν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης».

Ερωτηθείς, αν συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, για το ενδεχόμενο επεισοδίου – σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος. Οτι, επιπλέον, πρέπει κανείς να έχει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε να μην μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

Οπως έχω εξηγήσει, αναφέρει, «η νευρικότητα της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις κάθε άλλο παρά ειρηνικές και ορθολογικές. Οταν ο διπλανός σου περνά περίοδο με ισχυρά τα αισθήματα της «κρίσης αλαζονείας και αίσθησης ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» σε συνδυασμό με «φόβο και αισθήματα ανασφάλειας», εσύ πρέπει να είσαι πολύ μετρημένος. Αυτό δεν είναι αδυναμία, αλλά στάση ισχυρής ευθύνης και υπευθυνότητας».

Σχετικά με την ορθότητα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν δρας με βάση τις προτιμήσεις σου, αλλά με βάση τι είναι αναγκαίο και συμφέρει τη χώρα, την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα». Και προσθέτει: «Η χώρα δεν χρειάζεται έναν Υπουργό Εξωτερικών που συναντά μόνο όσους του είναι συμπαθείς. Η εξωτερική πολιτική θέλει ευθύνη, μέτρο, υπομονή, νηφαλιότητα, επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας. Να γνωρίζεις, επίσης, πότε και γιατί μιλάς».

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ελλάδα, Αθήνα 11/03/2018 16:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: