Όχι στην συνέχιση του διαλόγου για Κυπριακό με αφετηρία το Κραν Μοντανά, λέει η ΕΔΕΚ




“Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν, επαναλαμβάνουμε πως εάν η όποια επανέναρξη μίας νέας διαδικασίας για το κυπριακό συνεχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά, αυτό θα συνιστά παραδοχή και αποδοχή των όσων έλαβαν χώρα πριν και κατά τη Διάσκεψη, καθώς και της κατάληξης που αυτή είχε”, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

“Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση (παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, η Ε.Ε. και οι εγγυήτριες δυνάμεις) όπως προνοεί και το ψήφισμα 37/253 του Μαΐου του 1983 της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Το εν λόγω ψήφισμα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει το πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης αφού, ανάμεσα σε άλλα, ζητά την άμεση αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων.

Κατά την δική μας εκτίμηση, ο Προέδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή σε κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον κ. Ακιντζί, εάν προηγούμενα δεν αρθούν οι προκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το κατοχικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποφευχθεί η διασύνδεση της όποιας συζήτησης για επίλυση του κυπριακού με τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.

Σε ότι αφορά τη δημόσια συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, καλούμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διάνοιξη του εν λόγω οδοφράγματος καθώς εκτιμούμε ότι αυτό θα αποβεί αρνητικός παράγοντας στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής και θα ενισχύσει τη μετάβαση των τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά πως αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα η διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων και της διόδου Πυροΐου ως αντιστάθμισμα των υπολοίπων οδοφραγμάτων που άνοιξαν και δρουν προς όφελος της Τουρκοκυπριακής πλευράς”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ-Λευκωσία
19/03/2018 14:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: