Ο Τζον Κυριάκου απασφάλισε: Κατηγορεί τη νέα αρχηγό της CIA για εγκλήματα πολέμου




Ρεπορτάζ: MIGNATIOU.COM

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου, ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρησιακά στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, έγραψε ένα σημαντικό κείμενο στην εφημερίδα “Washington Post”, το οποίο προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε πρόβλημα στο Λευκό Οίκο.

Εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον της νέας διευθύντριας της CIA, κ. Τζίνα Χάσπελ, την οποία επέλεξε πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να ηγηθεί της μυστικής υπηρεσίας. Την κατηγορεί ότι συμμετείχε στο πρόγραμμα των βασανιστηρίων ατόμων, που ανακρίνονταν για τρομοκρατική δράση σε φυλακές που επέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο Τζον Κυριάκου, που φυλακίστηκε για 26 μήνες επειδή είχε το θάρρος και την τόλμη να αποκαλύψει ότι η Αμερική παραβίαζε τους διεθνείς νόμους, με την προεδρική απόφαση να εκτελείται το βασανιστήριο του πνιγμού, κατηγορεί την κ. Χάσπελ ότι είχε λάβει μέρος σε εγκλήματα πολέμου και σε εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας γνωρίζει την κ. Χάσπελ, από την εποχή που υπηρετούσε και αυτός στη CIA, και τονίζει ότι στην υπηρεσία την χαρακτήριζαν η «αιματωβαμένη Τζίνα», ακριβώς επειδή συμμετείχε στα βασανιστήρια.

Η κ. Χάσπελ ξεκίνησε την καριέρα της πριν από 30 χρόνια και την χαρακτήρισε η πλήρη υπακοή στις μεθόδους της CIA. Σύμφωνα με τον Κυριακού, πολλές από αυτές ήταν παράνομες και παραβίαζαν όλους τους διεθνείς νόμους.

Μαζί με τον Κυριακού έχουν ταυτιστεί βουλευτές και γερουσιαστές, ανάμεσά τους ο Τζον Μακέιν, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ. Πιστεύουν ότι λόγω του παρελθόντος της η εν λόγω κυρία δεν πρέπει να αναλάβει τον πρώτο ρόλο στη πιο διάσημη αμερικανική μυστική υπηρεσία. Είναι σημαντικό αυτό που τονίζουν πολλοί παράγοντες της Ουάσιγκτον, αλλά και ο Κυριακού, ο οποίος έχει προσωπική πείρα, καθώς την γνωρίζει πολύ καλά. Ότι εξέφραζε ευχαρίστηση για τα βασανιστήρια.

Η κ. Χάσκελ ήταν επικεφαλής μίας εκ των πλέον φρικτών φυλακών, που χρησιμοποίησε η CIA, στην Ταϊλάνδη. Η φυλακή είχε κωδική ονομασία «Cat’s Eye» και σε αυτήν βασανίστηκαν πάρα πολλοί συλληφθέντες στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας. Οι πράκτορες της CIA υπέβαλαν στους συλληφθέντες το πιο φρικτό βασανιστήριο, αυτό του πνιγμού, που ήταν η αιτία να αποκαλύψει ο Κυριακού το πιο απαίσιο μυστικό της Αμερικής.

Στη φυλακή αυτή είχαν μεταφερθεί και στελέχη της αλ Κάιντα, που είχε συλλάβει ο ίδιος ο Κυριάκου, ο οποίος συμμετείχε στις περισσότερες επιχειρήσεις της CIA εναντίον της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Κυριάκου ήταν αυτός που συνέλαβε τον Αμπου Ζουμπέιντα και τον Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι.

Ο πρώτος είχε υποστεί απίστευτα βασανιστήρια, ανάμεσά τους αυτό του εικονικού πνιγμού. Η κ. Χάσπελ είχε συμμετάσχει και στην καταστροφή των αποδείξεων για τα βασανιστήρια.

JOHN KIRIAKOUI went to prison for disclosing the CIA’s torture: Gina Haspel helped cover it up…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: