Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδικάζει σε ισόβια τον φίλο του Ντ. Τραμπ: Πως θα αντιδράσει η Αμερική;




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Τρίτη και… 13 Μαρτίου, µόλις πριν από τρία 24ωρα, η εισαγγελία της επαρχίας της Σµύρνης προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Αµερικανό πάστορα Αντριου Μπράνσον που κρατείται στις τουρκικές φυλακές από τον Οκτώβριο του 2016.

Ο προερχόµενος από τη Βόρεια Καρολίνα 50χρονος ευαγγελικός θρησκευτικός λειτουργός κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι συµµετείχε στο καλούµενο «τροµοκρατικό» δίκτυο του φερόµενου ως «πραξικοπηµατία» Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι το οποίο ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτουν ως «αναληθές» και «ανυπόστατο».

Περίπου την ίδια ώρα, Τρίτη και… 13 Μαρτίου, ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ ανακοινώνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, µέσω Twitter, τον διορισµό του πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Ποµπέο, στη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η χρονική σύµπτωση των δύο γεγονότων είναι κατά µία έννοια ενδεικτική και της ακανθώδους φάσης στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις µεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, αλλά και της τροπής που αυτές µπορεί να πάρουν καθώς ένας πιο σκληρός ΥΠΕΞ µετακοµίζει πλέον στην κεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, ενώ ακριβώς την ίδια ώρα στην Τουρκία η «δικαιοσύνη» ανακοινώνει την ποινή ακόµη και της ισόβιας κάθειρξης για έναν Αµερικανό πολίτη τον οποίο ωστόσο η ίδια η Ουάσιγκτον θεωρεί αθώο.

Το Στέιτ Ντιπάρτµεντ πιστεύει ότι ο 50χρονος ευαγγελικός Αντριου Μπράνσον «κρατείται άδικα» στις τουρκικές φυλακές τον τελευταίο ενάµιση χρόνο και ζητάει την αποφυλάκισή του. Αυτό ήταν το µήνυµα, άλλωστε, που έστειλε και ο τέως, πλέον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αγκυρα.

Η ξαφνική έλευση στο τιµόνι της αµερικανικής διπλωµατίας, ωστόσο, του σκληρού Μάικ Ποµπέο, ενός ανθρώπου µπαρουτοκαπνισµένου (έχει πολεµήσει στον Περσικό Κόλπο) και µε στρατιωτικό υπόβαθρο, ο οποίος φηµίζεται µάλιστα και ως κλασικό «γεράκι» της συντηρητικής αµερικανικής ∆εξιάς, ενδεχοµένως να φέρει νέες εντάσεις και στις ήδη τεταµένες σχέσεις µεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας. Τούρκοι αναλυτές δεν βλέπουν µεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας θα βελτιωθούν.

Και πώς θα µπορούσαν, άλλωστε, µε δεδοµένο ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αποκηρύξει την Τουρκία του Ερντογάν ως «απολυταρχική ισλαµιστική δικτατορία». Ηταν αµέσως µετά το αποτυχηµένο τουρκικό πραξικόπηµα του Ιουλίου του 2016 που ο Μάικ Ποµπέο, ως τότε βουλευτής του Κάνσας ο ίδιος µε το κόµµα των Ρεπουµπλικάνων, είχε κάνει ανάρτηση στο Twitter στην οποία όντως αποκαλούσε την Τουρκία του Ερντογάν «απολυταρχική ισλαµιστική δικτατορία».

Στην πορεία, από τη θέση του διευθυντή της CIA στην οποία διορίστηκε από τον Τραµπ τον Ιανουάριο του 2017, ο ίδιος θα εγκατέλειπε την ανοιχτά αντιτουρκική ρητορική (σβήνοντας και εκείνο το επίµαχο τιτίβισµα του Ιουλίου του 2016). Σήµερα, ωστόσο, εν έτει 2018, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει πραγµατικά όλα εκείνα τα φόντα που θα µπορούσαν να τον φέρουν σε ευθεία ρήξη µε τον Ερντογάν. Ο 54χρονος Μάικ Ποµπέο τυγχάνει µέγας υποστηρικτής του Ισραήλ (µε το οποίο η Αγκυρα έχει πολλά να χωρίσει) καθώς και υπέρµαχος της αµφιλεγόµενης απόφασης για µεταφορά της αµερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήµ. Ο λόγος για µια απόφαση στην οποία αντιτάχθηκε έντονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεκδικώντας µάλιστα ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή των Παλαιστινίων.

Ο Μ. Ποµπέο τυγχάνει επίσης ορκισµένος «εχθρός» της Τεχεράνης, µε την οποία το καθεστώς Ερντογάν «φλερτάρει» έντονα το τελευταίο διάστηµα, όπως φάνηκε και από τις πολλές επαφές κορυφής µεταξύ Τούρκων και Ιρανών πολιτικών και στρατιωτικών το 2017.

Ο 54χρονος Ποµπέο εµφανίζεται, ωστόσο, να προκρίνει και τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, όσα ανακοινώθηκαν χθες στη Μόσχα κατά τη συνέντευξη Τύπου των Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δηλαδή η Ρωσία πρόκειται να επισπεύσει τις πρώτες παραδόσεις συστοιχιών πυραύλων S400 προς την Τουρκία, προφανώς δεν αρέσουν καθόλου στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που µένει να φανεί πώς και εάν θα αντιδράσει.

  • Το αµερικανικό Κογκρέσο, πάντως, από την πλευρά του ήδη ζητάει από την Ουάσιγκτον να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Αγκυρας, προκρίνοντας µεταξύ άλλων ως «αντίποινα» και το ενδεχόµενο επιβολής κυρώσεων κατά όσων Τούρκων αξιωµατούχων εµπλέκονται σε υποθέσεις «παράνοµης» δίωξης Αµερικανών στην Τουρκία, όπως είναι για παράδειγµα ο Αµερικανός πάστορας Αντριου Μπράνσον, που κινδυνεύει µε ισόβια, αλλά και ο Αµερικανός επιστήµονας της NASA Σερκάν Γκιολγκέ, που προσφάτως καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτάµισι ετών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: