Ο “Πρωτάρης” επέστρεψε και μαζί του ο εφιάλτης του Ψυχρού Πολέμου: Δύση εναντίον Πούτιν




Σε επικίνδυνους ατραπούς μπαίνει η διένεξη μεταξύ Δύσης  και Ρωσίας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ.  Οι δηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε “κρεσέντο” και οι δράσεις και οι αντιδράσεις μπορούν να έχουν απρόβλεπτη  κλιμάκωση.

Το κλίμα παραπέμπει στην περίοδο του ‘Ψυχρού Πολέμου” ενώ  την ανησυχία ενέτειναν  οι “πολεμικοί τόνοι” που έδωσε με την δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολντενμπέργκ.

«Η επίθεση αυτή είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η Ρωσία είναι γείτονάς μας και η απόφαση να έλθουμε σε αντιπαράθεση θα είναι δική της απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“Η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια. Απαντάμε με διάφορους τρόπους. Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν. Αλλά έχουμε ένα μήνυμα: το ΝΑΤΟ θα υπερασπισθεί όλα τα μέλη του έναντι κάθε απειλής… είμαστε σε θέση να αμυνθούμε”.

Των δηλώσεων του Στολντενμπεργκ είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση Γερμανίας Γαλλίας Βρετανίας και ΗΠΑ που χαρακτήρισαν επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου βασιλείου τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ με νευροπαραλυτική ουσία.

Η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Τραμπ, τον Πρόεδρο Μακρόν, της Καγκελάριο Μέρκελ και την Πρωθυπουργό Μέι, αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίθεση από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρεται η επίθεση αποτελεί καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και «απειλή προς την ασφάλεια όλων»
Οι τέσσερις ηγέτες καλούν τον Πούτιν να αποκαλύψει τα στοιχεία της ουσίας Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Σε ελέυθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά η Βρετανία θα μπορούσε να ζητήσει βόηθεια και μέτρα από το ΝΑΤΟ για επίθεση με χημικά όπλα στο έδαφός της.

Για το λόγο αυτόν άλλωστε, έσπευσε η Μόσχα να διαβεβαιώσει ότι δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok”, της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία.

Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο “Novitchok” ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, που πρόσθεσε ότι η χώρα του διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Ο επικίνδυνος “Πρωτάρης”

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ «πρωτάρης» ή «νεόφερτος» στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980.

Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Χημεία και τις Οργανικές Τεχνολογίες(GNIIOKhT)

Λαβρόφ μαινόμενος

Πάντως κάθε άλλο παρα απολογητικό ήταν το ύφος του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ ο οποίος επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Βρετανίας χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες κατα της χώρας του “πρόστυχες και ανυπόστατες”.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε πως πρέπει όλοι να εκτιμήσουν τη στάση των ΗΠΑ που υποστηρίζουν τους Βρετανούς σε αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι αν και συγκρατημένοι εξωθούνται σε ενέργειες που δεν επιθυμούν εξαιτίας της “νατοϊκής αλληλεγγύης”.

“Βουλώστε το”

Στον Λαβρόφ απάντησε με ανάλογο ύφος ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «εξαφανιστεί».

“Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι”, είπε ο Ουίλιαμσον.

Είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση Δύση και Ανατολή στέκονται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπες. περιορίζονται σε λεκτικούς “κανονιοβολισμούς” αν και η απέλαση των 23 Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία, δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι ακόμη μπροστά και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κλιμάκωση θα έρθει με οικονομικά μέτρα και με το μποϊκοτάζ του Μουντιάλ. Και όλοι εύχονται τα πράγματα να μείνουν εκεί.

HellasJournal.com, ΑΠΕ, Ιinterfax, Reuters.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: