Ο πίνακας σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης στη Νιγηρία ξαναβρέθηκε μετά από 40 χρόνια




Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια έργα τέχνης λειτουργούν ως σύμβολα εθνικής συμφιλίωσης μετά από έναν εμφύλιο.
Ο εμφύλιος στη Νιγηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που έμεινε γνωστός ως Πόλεμος της Μπιάφρα ήταν αιματηρός.

Η φυλή των Ίγκμπο προσπάθησε να αποσχιστεί από τη Νιγηρία και να δημιουργήσει καινούργια χώρα με το όνομα Μπιάφρα. Ο λόγος ήταν και εδώ το πετρέλαιο, εν προκειμένω στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα. Η νιγηριανή κυβέρνηση, στην πλειονότητά της από τη φυλή των Γιορούμπα, επέβαλε αποκλεισμό των περιοχών των Ίγκμπο, ο λιμός που ακολούθησε ήταν τρομακτικός, οι φωτογραφίες στα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων των μικρών Ίγκμπο που λιμοκτονούσαν ήταν εφιαλτικές. Σε τέτοιον βαθμό που, για κάποιες δεκαετίες, όταν έβλεπε ο κόσμος ένα πολύ αδύνατο παιδάκι του έλεγε «φάε παιδάκι μου κάτι, σαν μπιαφράκι είσαι».

Ο εμφύλιος έληξε, οι Ίγκμπο εγκατέλειψαν το όραμα μιας ξεχωριστής πατρίδας, οι έως πρότινος αλληλοσπαρασσόμενοι Νιγηριανοί συμφιλιώθηκαν. Το 1974, ο Μπεν Ενβόνβου από τη φυλή των Ίγκμπο έκανε ένα πορτραίτο της πριγκίπισσας Αντετούτου Αντεμιλούγι, γνωστής ως Τούτου και εγγονής ενός ιδιαίτερα σεβαστού ηγέτη των Γιορούμπα. Το έργο που φιλοτέχνησε ο Ενβόνβου κατέληξε να συμβολίζει τη συμφιλίωση μεταξύ κυβέρνησης και αυτών που ήθελαν να αποσχιστούν. Ο Ενβόνβου ζωγράφισε τρεις εκδοχές του πορτραίτου της Τούτου. Οι πίνακες χάθηκαν. Για πάνω από 40 χρόνια δεν τους ξαναείδε ανθρώπου μάτι.

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ένας από αυτούς εμφανίστηκε σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο (οι άλλοι δύο παραμένουν χαμένοι). «Είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη έργου σύγχρονης αφρικανικής τέχνης εδώ και πάνω από μισόν αιώνα» δήλωσε, στην εφημερίδα The Independent, ο βραβευμένος με το βραβείο Booker μυθιστοριογράφος Μπεν Όκρι. «Είναι η μοναδική αυθεντική “Τούτου”, ισοδυναμεί με σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη» συνέχισε.

Ο πίκακας δημοπρατήθηκε στο πλαίσιο της δημοπρασίας Africa Now στου Bonhams και ενώ δεν αναμενόταν να πιάσει πάνω από 300 λίρες Αγγλίας πουλήθηκε τελικά αντί 1.205 λιρών, μετά από «μια εικοσάλεπτη φρενίτιδα “χτυπημάτων”».

14/03/2018 10:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: