Ο Λογοθέτης και ο Σάλλας διαψεύδουν ότι παρανόμησαν: Τι αναφέρει το Bloomberg




Στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που έχουν κατατεθεί στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τα οποία αξιοποιούν το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα πεπραγμένα του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg (ρεπορτάζ Christos Ziotis).

Το αναλυτικό δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαπίστωσε μέσα από την έρευνα της πως ο Μιχάλης Σάλλας προκάλεσε ενδεχόμενη ζημία 6,4 εκατ. ευρώ στην τράπεζα μέσα από αγοραπωλησίες ακινήτων που έκανε ο ίδιος με το πιστωτικό ίδρυμα.

Κατά το πρακτορείο ο Μιχάλης Σάλλας αμφισβητεί τα ευρήματα της έκθεσης και αρνείται κάθε αδίκημα.

Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς πωλήθηκαν από την τράπεζα το 2003 σε εταιρείες που συνδέονται με το Μιχάλη Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν εκ νέου από την Πειραιώς το 2006 πολύ ακριβότερα, με τη συναλλαγή να προκαλεί ζημία στο πιστωτικό ίδρυμα.

Όταν οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον του Σάλλα και έξι άλλων στελεχών της Πειραιώς για την υπόθεση αυτή, εμφανίσθηκε το 2016 η κυπριακή εταιρεία Copiouso και αγόρασε (σ.σ. με διακανονισμό) τα ακίνητα σε τιμή αντίστοιχη με αυτή που τα είχε αποκτήσει (σ.σ. με ζημιά) η Πειραιώς το 2006.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σάλλα η συναλλαγή αυτή οδηγούσε σε εξάλειψη της ζημίας για την Πειραιώς και ως εκ τούτου καθιστούσε τη σε βάρος του δίωξη ως άγονη.

Αλλά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στα στοιχεία που κοινοποίησε στους εισαγγελείς αποκαλύπτει πως τα χρήματα που χρησιμοποίησε το 2016 η Copiouso για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ακινήτων προέρχονται από δάνεια που η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ιδιοκτήτη της Libra Group.

Πιο απλά, το πόρισμα αναφέρει πως μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο της Πειραιώς, αρχικά προοριζόμενο για επενδύσεις σε αιολικό πάρκο, κατέληξε για τη χρηματοδότηση δόσης για την απόκτηση των πέντε ακινήτων από την Copiouso. Δηλαδή σύμφωνα με την Αρχή η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με χρήματα της ίδιας της Πειραιώς, γεγονός που επαυξάνει τη ζημία για την τράπεζα και δείχνει πως υπήρξε σύμπραξη Σάλλα και Λογοθέτη.

Αλλά η Αρχή επικαλείται και πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει πως τα δάνεια αυτά δόθηκαν με χαριστικούς όρους στις εταιρείες του Γιώργου Λογοθέτη. «Η καλή τραπεζική πρακτική και η συνετή διαχείριση παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης αυτών των ακινήτων», αναφέρει για το θέμα ο έλεγχός της ΤτΕ. Ο Λογοθέτης από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

Επί του παρόντος, η Copiouso εξακολουθεί να είναι κύριος αυτών των ιδιοκτησιών, αλλά λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώσει το τίμημα της μεταβίβασης στη βάση του διακανονισμού που έχει κάνει με την Πειραιώς από το 2016, αυτά θα περιέλθουν ξανά πίσω στην τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της και, πως σύμφωνα με τις διατάξεις της δανειακής σύμβασης, βρίσκεται στη διαδικασία ανάκτησης των ακινήτων.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές που σύμφωνα με το Bloomberg εξακολουθούν να εξετάζουν τα ευρήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: