Χριστοδουλίδης: Έκνομες και επιθετικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ




Τη σημασία της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή όπου έχει γενικευτεί η αστάθεια επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης, μιλώντας σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Η Κύπρος έχει πλέον μετατραπεί σε σημείο θετικής αναφοράς και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή» είπε και στέλνοντας σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες είπε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου έχει καθοριστεί σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, όρια και αποτελεί και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης,.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις «έκδηλα έκνομη επιθετική πράξη που παραβιάζει κατάφωρα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι η ματαίωση των ερευνών από το γεωτρύπανο της ENI έβλαψε τα συμφέροντα τόσο της Κύπρου όσο και της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών, η οποία, όπως σημείωσε προκύπτει και από συζητήσεις με γειτονικά κράτη, η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη δεδομένη στιγμή, αποσκοπεί στον στρατηγικό ενεργειακό έλεγχο της περιοχής προς ίδιον όφελος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε παραπλανητική τη θέση ότι η δράση της Τουρκίας αφορά την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καθώς, όπως είπε, συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες όπως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Είναι σημαντικό η ΕΕ να διασφαλίσει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αναπτυχθεί πλήρως χωρίς οποιαδήποτε τουρκική παρεμπόδιση και ότι «θα διασφαλισθεί η υλοποίηση του αγωγού EastMed, οχυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανεξάρτητη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ μέσω τριών κρατών μελών της, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για δικαιολογημένα αισθήματα απογοήτευσης όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων, λόγω της τουρκικής προσέγγισης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία προέκυψαν, για πρώτη φορά, σημαντικότατες εξελίξεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, που επηρεάζουν θετικά μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ανάμεσα σε αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε την ανάδειξη της σημασίας του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την ανταλλαγή χαρτών για τις περιοχές υπό εδαφική αναπροσαρμογή, εντός συμφωνημένου πλαισίου απόκλισης, καθώς και την ενεργή συμμετοχή της ΕΕ και διεθνών οικονομικών οργανισμών. Επιπλέον, ως θετικούς παράγοντες ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε την εκτενή συζήτηση για την πρακτική εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης, την επαναβεβαίωση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και τη συμφωνία για την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν. Συνολικά ως προς τους προσανατολισμούς της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα διευρυνθούν οι τριμερείς συνεργασίες και με πολυμερείς σχηματισμούς, ότι θα επιδιωχθεί η άτυπη σύνδεση των τριμερών συνεργασιών με τη σύνοδο των MED7, και ότι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο θεσμικής διασύνδεσης των κρατών της περιοχής.

ΚΥΠΕ
Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα,Αθήνα
06/03/2018 16:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: